USA zasiahla arktická zima. Pocitová teplota klesla na -42,7 °C

Veronika Salayová

Severné oblasti Spojených štátov sa v týchto dňoch dostali pod vplyv arktických vzdušných más, ktoré priniesli veľmi nízke teploty, silný vietor a sneženie. Pocitová teplota na severe USA vystúpila až na -42,7 °C.

Časť Ameriky, najmä severné oblasti, zasiahla vlna mrazov. Masa arktického vzduchu zasiahla najmä severné časti Veľkých prérií, Stredozápadu až po Severovýchod a Nové Anglicko.

V niektorých oblastiach Stredozápadu klesla vnímaná teplota pri silnom vetre až na hodnotu -42,7 °C. Na Severovýchode a Novom Anglicku klesla pocitová teplota na -37 °C. 

Podľa AccuWeather bol utorok najchladnejším dňom pre región Severovýchod, ktorý zahŕňa 9 štátov USA, pričom teploty klesli na také minimá, ktoré neboli zaznamenané za tri alebo štyri roky. 

Najchladnejší deň v Bostone za posledné 3 roky

Napríklad pre Boston bol utorok najchladnejším dňom za posledné tri roky. V dôsledku predpovedí extrémne chladného počasia boli verejné školy v Bostone aj v tento deň zatvorené.

Arktická vzduchová hmota vytvorila tzv. jazerný efekt a spôsobila aj veľmi intenzívne a husté sneženie, ktoré sa tiahlo 400 kilometrov od brehov jazera Ontario, južne od Watertown (New York), až po západné Massachusetts.

Sneženie zasiahlo aj veľké mestá ako Buffalo či Cleveland. V oblastiach napadlo miestami aj 60 cm snehu.

Počas pondelka a utorka bola vydaná výstraha pred extrémne chladným počasím až pre 15 miliónov ľudí v USA.

Od stredy sa počasie na severe USA vracia k teplotám dlhodobého normálu. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
11 °C / 5 °C
Dana
Zajtra
Prehánky
13 °C / -1 °C
Rudolf
Štvrtok
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Piatok
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd