USA zasiahla treskúca zima. Prepisovali sa 130-ročné rekordy

Dominik Cenkner

Kým v našich končinách prevláda typické jesenné počasie s typickými teplotami, v zámorí to neplatí. Do USA pred pár dňami vpadol arktický vzduch, ktorý zrazil ortuť v teplomeroch poriadne nízko.

Viaceré stanice v nočných a ranných hodinách hlásili teploty okolo -15 °C, niektoré dokonca atakovali -30 °C. Mráz dokonca úradoval až na americko-mexickej hranici.

Veľmi chladný, pôvodom arktický vzduch do USA začal prenikať už v druhej polovici minulého týždňa. V trojtisícovom meste Glasgow, na severe štátu Montana, v noci na piatok 23. októbra namerali až -20,0 °C.

Merania na spomínanej stanici prebiehajú už od roku 1893, teda takmer 130 rokov, ale takáto zima 23. októbra tam ešte nebola. Od mrazu si však miestni neoddýchli ani počas dňa. Najvyššia popoludňajšia teplota bola len -6,7 °C, čím sa prekonal rekord z roku 1919.

Ranné minimálne teploty 23. októbra, Foto: meteociel.fr
Ranné minimálne teploty 23. októbra, Foto: meteociel.fr

Počas tohto týždňa sa chladný vzduch presunul, resp. rozšíril aj ďalej na juh. Príkladom môže byť texaské El Paso, kde v noci 26. októbra ešte namerali +26 °C, avšak v noci na utorok 27. októbra už ortuť teplomera klesla na -2 °C.

Ide teda o rozdiel 28 stupňov. Utorkovým minimom bolo -1,7 °C, čo však na prekonanie rekordu nestačilo. V roku 1908 tam v rovnaký dátum namerali -3,3 °C.

Pokles teplôt na stanici v El Paso, Foto: meteopress.cz
Pokles teplôt na stanici v El Paso, Foto: meteopress.cz

Vôbec najnižšia hodnota teploty vzduchu bola v USA v uplynulých dňoch nameraná na stanici Potomac, na západe štátu Montana. V noci z 24. na 25. októbra tam teplota klesla až na -33,9 °C. Opäť tak došlo k prekonaniu rekordu, v tomto prípade z roku 1919, kedy namerali -28,9 °C.

Arktický vzduch priniesol aj výdatné sneženie. Snežilo v štátoch Washington, Idaho a Montana. Juhozápadne od Heleny, hlavného mesta Montany, spadlo až 63 cm snehu. V ostatných oblastiach to bolo od 15 do 40 cm snehu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd