Už čoskoro si posunieme hodinky na letný čas. Kedy sa striedanie času skončí?

Peter Minárik

Máme za sebou posledný víkend v zimnom čase. Už nadchádzajúci víkend si budeme prestavovať hodinky zasa na letný čas, čo znamená dlhšie večery. Kedy toto striedanie času skončí a aký čas nám nakoniec zostane?

Striedanie času mnohým ľuďom prekáža. Takto dopadli výsledky ankety, ktoré v Európskej únii robila Európska komisia. Tá sa zároveň ľudí pýtala, aký čas by sme si chceli ponechať, ak by sa striedanie času zrušilo.

Napokon však z tohto projektu, ktorý mal zrušiť striedanie času v Európe nič nebude a posúvať hodinky budeme ešte niekoľko rokov.

Za oceánom však v tejto veci pokročili a je možné, že budúci rok si posunú hodinky naposledy.

Čas posunieme už tento víkend

Nasledujúci víkend sa v Európe zmení čas zo štandardného, tzv. ,,zimného,, na letný čas. Hodinky si v nedeľu 27 marca posunieme z 2:00 na 3:00.

Táto zmena času viacerých nepoteší. Pospíme si o hodinu kratšie, no na druhú stranu už v nedeľu pocítime význam letného času, ktorý takmer všetkých teší. Začnú totiž dlhšie letné večery.

Do kedy budeme posúvať hodiny?

Téma zrušenia striedania času sa opakuje na pravidelnej báze a najbližšie sme tomu boli pred pandémiou COVIDu, kedy sa Európska únia reálne začala zaoberať zrušením striedania času. Zrušenie striedania času bolo viac menej dohodnuté, no debata sa viedla o tom, aký čas si ponechať, keďže štandardný čas na našom kontinente je zimný. To však mnoho ľudí odmieta o čom jednoznačne hovorí aj anketa.

Európska únia sa v lete v roku 2018 pýtala v online ankete občanov Európskej únie, ktorý čas preferujú. Väčšina ľudí si praje ponechanie permanentného letného času. Znamenalo by to v lete dlhšie večery, no v zime by naopak Slnko vychádzalo až okolo ôsmej hodiny. Proti boli len obyvatelia Rumunska, Česka, Belgicka, Holandska, Dánska a Fínska, ktorí si prajú ponechanie zimného času.

K finálnej dohode však nakoniec nedošlo. Dohodu zmarila pandémia COVID. Jednotlivé vlády začali riešiť významnejšie problémy a téma striedania času zostala v úzadí. Napokon tak jednotlivé krajiny prijali zákony v ktorých definovali striedanie času do konca roku 2026. Skôr ako v roku 2027 teda koniec striedania času nenastane.

O dosť bližšie k zrušeniu striedania času sú však v USA. Americký senát pred dvoma týždňami schválil legislatívu, ktorá by od roku 2023 zaviedla trvalý prechod na letný čas. Senát schválil opatrenie s názvom Zákon o ochrane pred slnečným žiarením jednomyseľne hlasovaním. Zákon teraz putuje do snemovne reprezentantov a následne ho môže podpísať americký prezident Joe Biden.

Podpora amerického prezidenta ešte nie je jasná, no zákon pravdepodobne prejde s tým, že v marci v roku 2024 sa posunie čas na letný a ten nakoniec zostane. Skorší posun sa nedoporučuje, keďže je tomu potrebné prispôsobiť všetky systémy a vysielače.

Je teda možné, že v USA zrušia striedanie času v roku 2024, no v Európe sa tak najskôr stane až v roku 2027.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Zajtra
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Streda
Polooblačno
25 °C / 7 °C
Žofia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd