Už o necelý týždeň budeme sláviť Veľkú noc. Aké počasie prinesie?

Dominik Cenkner

Pre veriacich najväčšie sviatky v roku, pre iných len pár dní voľna navyše. Tak či onak vás istotne zaujíma, aké počasie nasledujúce dni prinesú. Hneď na úvod môžeme povedať, že sviatočné dni rozdelí počasie na polovicu.

Po suchom marci začal apríl so snehovou nádielkou. Snehové zrážky sa dokonca objavili aj v nížinách, vrátane Bratislavy. Premenlivé počasie pritom pokračuje. Počas uplynulého víkendu sa vyskytovali početné zrážky, ktoré boli na severe aj vo forme snehu. Lokálne bolo sneženie aj výraznejšie.

Pomaly sa blíži Veľká noc, ktorá je najvýznamnejší kresťanský sviatok, ktorý pripadá každoročne na marec či apríl. Rímskokatolíci ho slávia prvú nedeľu po prvom splne po jarnej rovnodennosti.

Počas štyroch dní si pripomínajú Ježišovu poslednú večeru, umučenie, pochovanie a zmŕtvychvstanie. Tento rok to vychádza od 14. do 17. apríla. Aké počasie preto prinesú sviatočné dni?

Štvrtok svätého týždňa (Zelený štvrtok)

Počasie u nás bude ovplyvňovať teplejší vzduch, v ktorom bude tlak vzduchu klesať. Od severozápadu postúpi nad Nemecko a Poľsko studený front spojený s tlakovou nížou nad Pobaltím a východnou Škandináviou.

Bude preto jasno až polojasno. Miestami bude postupne oblačnosť pribúdať. Denné teploty vystúpia na jarných +16 °C až +22 °C.

Piatok utrpenia Pána (Veľký piatok)

Cez strednú Európu bude od severozápadu postupovať studený front. Ten bude navyše spojený s tlakovou nížou nad Pobaltím a západným Ruskom.

V piatok sa preto očakáva oblačné až zamračené počasie, pričom spočiatku bude miestami oblačnosti menej. Neskôr sa najmä na západe a severe vyskytne dážď alebo prehánky.

Teploty budú ešte stále príjemné. A to zväčša od +15 °C do +21 °C.

Svätá sobota (Biela sobota)

Cez našu oblasť prejde studený front ďalej smerom na juhovýchod. Za ním sa k nám v chladnejšom vzduchu rozšíri výbežok vyššieho tlaku vzduchu od severozápadu.

Bude preto premenlivá, prevažne veľká oblačnosť. Miestami, najmä na severe dážď alebo prehánky, na spomínanom severe od stredných polôh sneženie.

Ochladí sa. Maximálne denné teploty sa budú pohybovať od +6 °C do +15 °C.

Veľkonočná nedeľa Pánovho zmŕtvychvstania (Veľkonočná nedeľa)

Aj tento deň sa ponesie v chladnom počasí. Bude prevažne oblačno a najmä na severe sa vyskytnú aj slabé prehánky.

Ešte viac sa ochladí. Teploty sa budú pohybovať od +4 °C do +12 °C.

Na záver len dodáme, že v priebehu týždňa budeme predpovede pre jednotlivé dni spresňovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd