V Alpách je 20-ročná nádielka. Diaľnice čistia vrtuľníkom

Alpy Peter Minárik

V Rakúsku naďalej platí výnimočná situácia a 5-ty lavínový stupeň. Situácia sa stabilizuje zrejme cez víkend.

V rakúskych Alpách majú najviac snehu za uplynulých 20 rokov. Snehu je toľko, že paralyzoval lyžiarske strediská. Mnohé lyžiarske strediska nefungujú buď preto, že sneh doslova zasypal lanovky alebo pre vysoké lavínové nebezpečenstvo.

V mnohých oblastiach totiž panuje až 5-ty lavínový stupeň.

Úrady a armáda je v pohotovosti a z postihnutých oblasť sa snaží evakuovať ľudí. Dnes napríklad evakuovali 15 ľudí z oblasti tirolského Wattentalu. 

Odrezaných od sveta zostáva zhruba 2200 ľudí, prevažne v lyžiarskych oblastiach. 

Armáda pomáha nielen s evakuáciou, ale napríklad aj zo vzduchu odstreľuje lavíny, nakoľko pohyb v teréne je veľmi nebezpečný. 

Armáda taktiež pomáha aj ďalším zložkám. Dnes napríklad vojenský vrtuľník Blackhawk čistil stromy pozdĺž diaľnice A12 od snehu. Na stromoch sa totiž vytvára veľká snehová vrstva a pod jej ťarchou sa môžu stromy zrútiť.

Včera napríklad jeden zo stromov spadol na auto na ceste B171. Strom však našťastie 49-ročného vodiča nezabil, no auto značne zničil.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd