V Alpách spadla lanovka. Zahynulo najmenej 9 ľudí

Dominik Cenkner

K mimoriadne tragickej udalosti došlo dnes v pohorí Mottarone na severe Talianska. Pri páde lanovky zahynulo najmenej 9 ľudí.

Prvotné informácie hovoria o deviatich obetiach a troch zranených, pričom v dvoch prípadoch by malo ísť o deti. Tie mali byť prevezené do nemocnice v Turíne.

K vážnej nehode došlo v pohorí Mottarone, v oblasti Stresa v provincii Verbania. Nehodu podľa všetkého spôsobilo zlyhanie lana v najvyššej časti trasy, ktorá počínajúc od jazera Maggiore dosahuje výšku 1 491 metrov.

Kabína lanovky sa zrútila v zalesnenom a ťažko prístupnom úseku. To samozrejme sťažuje práce záchranným zložkám.

Tí doposiaľ nevedia, koľko cestujúcich bolo v kabíne. Tá je totiž uspôsobená na jazdu pre 40 ľudí.

Lanovka bola v prevádzke len krátko

Ako informujú miestne médiá, lanovka bola v prevádzke len krátko. V rokoch 2014 až 2016 bola kompletne uzavretá z dôvodu generálnej opravy.

Po uvoľňovaní opatrení v súvislosti s pandémiou koronavírusu bola otvorená po ďalšej prestávke len 24. apríla tohto roku. Celkovo lanovka funguje od roku 1970.

Smutné na tragédii je to, že k zrúteniu došlo len necelých tristo metrov pred cieľovou stanicou. Jazda pritom trvá 20 minút.

Čo presne sa vlastne stalo budú zisťovať vyšetrovatelia.

Aktualizované o 22:28: Počet obetí sa vyšplhal už na 14

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd