V blízkosti Zeme prelieta veľký asteroid, ktorý bol objavený len v júli

Peter Minárik

Dnes začína astronomická jeseň, ale pozornosť sa sústreďuje ešte na jeden zaujímavý úkaz. Okolo našej planéty práve prelieta asteroid, ktorý bol objavený pomerne nedávno.

Okolo Zeme prelieta asteroid 2021 NY1. Podľa odhadov môže merať až 300 metrov. NASA tento objekt pozorne sleduje v presvedčení, že môže poskytnúť informácie o pôvode slnečnej sústavy v budúcnosti.

Asteroid, prezývaný 2021 NY1, bol objavený začiatkom júla tohto roku. Podľa Jet Propulsion Laboratory (JPL) NASA neškodne preletí okolo našej planéty.

Objekt sa priblíži k Zemi približne 1 560 000 kilometrov, čo je takmer štvornásobok vzdialenosti medzi Zemou a Mesiacom (384 400 km). Podľa odhadov sa prelet okolo našej planéty uskutoční pred 18.00 h SEČ.

Asteroid 2021 NY1 je považovaný za Objekt blízko Zeme (NEO), pretože bude od Slnka vzdialený približne 193 miliónov kilometrov.

Aj keď tieto asteroidy nepredstavujú hrozbu pre život na Zemi, NASA monitoruje všetky NEO pre prípad, že by sa ich dráhy v budúcnosti zmenili, čo by mohlo zvýšiť riziko ich zrážky s našou planétou.

Štúdium vlastností týchto predmetov môže tiež odhaliť nové informácie o pôvode slnečnej sústavy , pretože väčšina asteroidov sú skalnaté úlomky pochádzajúce z tejto doby.

Asteroid 2021 NY1 meria podľa databázy NEO NASA približne 130 až 300 metrov. Voľne sa pohybujúci asteroid prelieta priestorom rýchlosťou asi 33,8 tisíc kilometrov za hodinu - asi 27 -krát rýchlejšie ako zvuk.

Stojí za to zdôrazniť, že tento jesenný asteroid nie je najbližší, ktorý sa objavil v okolí našej planéty. Toto prvenstvo patrí asteroidu 2020 QG, ktorý 16. augusta 2020 preletel nad Indickým oceánom vo vzdialenosti len 2 950 kilometrov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd