V Bratislave napadne až 20 cm snehu. V Košiciach bude pršať. Kde bude snežiť a kde pršať?

Peter Minárik

Zajtra zasiahne Slovensko vlna výrazných zrážok, ktorá prinesie na naše územie pomerne zaujímavé a rôznorodé počasie. Zatiaľ čo v oblasti západného Slovenska bude výdatne snežiť, tak na východe krajiny sa zväčša očakáva dážď.

Počas zajtrajšieho dňa sa na západe krajiny očakávajú výrazné problémy v doprave. Slovensko totiž čaká zatiaľ najvýdatnejšia snehová nádielka v doterajšom priebehu zimy, ktorá prinesie množstvo nového a ťažkého snehu.

Sneženie však ochromí len časť našej krajiny. Zatiaľ čo na západe Slovenska, vrátane Bratislavy bude výdatne snežiť, tak na opačnom konci republiky sa očakáva pokojné počasie a v noci na piatok namiesto sneženia príde dážď.

Počasie ovplyvní ďalšia ,,Jadranka,,

Práve tlakové níže z oblasti Jadranského mora zvyknú v zimnom období prinášať na Slovensko najvýdatnejšie a plošné sneženie. Je to spôsobené tým, že ak nad teplé vody Jadranského mora prenikne chladnejší vzduch, tak sa v oblasti prehlbujú tlakové níže. Tie často postupujú smerom k východu až k severovýchodu smerom do našej oblasti.

Tieto tlakové níže sú nositeľom vlhkosti. Tie potom často ku nám prichádzajú v momente, kedy do našej oblasti preniká studený vzduch od severu a kombinácia studeného vzduchu a vysokej vlhkosti prináša do našej oblasti sneženie, ktoré často dokáže spôsobiť aj snehovú kalamitu.

Pri príchode tlakových níži z oblasti Jadranu však situáciu dosť často komplikuje jeden fakt. A to ten, že tieto tlakové níže súčasne okrem vlhkosti vťahujú aj teplejší, morský vzduch, ktorý môže často doslova ,,prebiť,, studený vzduch, ktorý k nám prúdil pred príchodom tlakových níži. Ak tento teplejší vzduch rýchlo nahradí studený, tak zo sneženia nebude nič a na našom území väčšinou prší. To sa udeje aj počas zajtrajšieho dňa, kedy sa teplý vzduch natlačí pomerne rýchlo nad východné a južné regióny Slovenska.

Na východe bude pršať, na západe snežiť

Prvé zrážky sa na našom území očakávajú zajtra v ranných hodinách. Na západe Slovenska sa už od rána očakáva výdatné sneženie. V priebehu dopoludnia sa zrážky dostanú aj nad stredné Slovensko a tu to začne byť so skupenstvom problematické. Na východe Podunajskej nížiny by malo začať spočiatku pršať, avšak už vo štvrtok popoludní začne dážď prechádzať pomerne rýchlo do sneženia.

Pršať začne aj na juhu stredného Slovenska, no v týchto regiónoch by sa dážď na sneh príliš meniť nemal. Stane sa tak len v západnej časti Banskobystrického kraja. Zrážky v priebehu zajtrajšieho večera dorazia aj na východné Slovensko. Na celom východnom Slovensku s výnimkou hôr začne pršať, pričom na sneženie sa zrážky zmenia len na Gemeri a Spiši.

Ak to teda zhrnieme, tak na mnohých miestach nášho územia sa v priebehu zajtrajšieho dňa výdatne rozsneží, no vo východnej časti Banskobystrického kraja s výnimkou Horehronia a na východnom Slovensku s výnimkou Spišu a Gemera bude pršať. Aj naše dve najväčšie mestá budú rozdelené. Zatiaľ čo v Bratislave napadne až 20 cm snehu, tak v Košiciach spadne 10 mm zrážok vo forme dažďa. Na videu môžete vidieť ako to so zrážkami bude vyzerať. Zelená reprezentuje dážď, červená mrznúce zrážky a modrá sneženie.

Na západe napadne aj 30 cm snehu

Sneženie je počas zajtrajšieho dňa na našom území takmer isté, pričom podľa najnovších výstupov predpovedných modelov napadne najviac snehu práve na západnom a severozápadnom Slovensku a to od 10 do 25 cm snehu. V okolí Tribeču, Štiavnických vrchov a Vtáčnika by mohlo napadnúť až 30 cm snehu.

Na západe Slovenska sa tak treba pripraviť na poriadne komplikácie v doprave. Sneh, ktorý bude ťažký môže spôsobovať aj ďalšie problémy. Prerušené môžu byť dodávky elektrickej energie a pod ťarchou snehu sa môžu lámať konáre. V ktorých okresoch spadne najviac snehu si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd