V Bratislave napršalo už 100 mm. Búrky potrápia mesto opäť

Peter Minárik

Bratislavu od noci sužujú vlny búrok. Zabrať dala predovšetkým tá posledná vlna. Tá do mesta priniesla intenzívne zrážkové úhrny, no búrkam ešte nie je koniec. Vystrájať budú až do pondelka.

Bratislavu zasiahlo počas dňa niekoľko búrok, no klinec dala posledná večerná búrka, ktorá zasiahla mesto o 18:00. Hasiči v Bratislave sú v pohotovosti a majú čo robiť. Zaplavené a neprejazdné sú viaceré úseky. 

Vzhľadom na neprejazdné úseky muselo byť niekoľko liniek MHD presmerovaných. Komplikácie spôsobila búrka aj v ružinovskej nemocnici, kde zaplavilo suterén. V nemocnici prestal fungovať centrálny príjem a pacientov odkláňajú do iných nemocníc.

Problémy spôsobuje studený front

Za nepriaznivé počasie v Bratislave môže výrazný zvlnený studený front, ktorý sa tiahne z Pobaltia, cez Poľsko, Moravu, rakúsko-slovenské pohraničie až nad Jadran. Naše územie sa nachádza na jeho prednej strane, kde prúdi od juhu veľmi teplý a vlhký vzduch.

Práve tento vzduch spôsobuje výraznú instabilitu vzduchu. V labilnom vzduchu majú potom búrky dostatok energie pre svoj rozvoj. Situácia je zaujímavá tým, že aj keď dané územie zasiahne búrka, tak po nej sa ešte viac nasýti vzduch vlhkosťou a vlhký vzduch sa tak opäť labilizuje a tvoria sa v ňom ďalšie búrky.

Vytvára sa tak reťazová reakcia a neustále sa regenerujú nové a nové búrkové bunky, čo vidieť aj na dnešnom snímku z družice.

V Bratislave napršalo už cez 100 mm

Dnešný deň priniesol veľmi výdatné zrážky a to je Bratislava ešte len na začiatku. Očakáva sa, že môžu byť prekonané historické rekordy.

Len za necelých 15 hodín spadli v mnohých častiach Bratislavy veľmi výrazné zrážky. Najviac zrážok spadlo v Novom Meste v oblasti Krasňany. Zrážkomerná stanica PWS namerala k 23:45 úhrn až 112,8 mm

Z ďalších mestských častí napršalo najviac v oblasti Kalvárie 85,6 mm a v Petržalke 70 mm.

Búrky ešte ani z ďaleka nekončia

Situácia sa výraznejšie nezmení ani v nasledujúcich hodinách. Na studenom fronte bude dochádzať k tvorbe ďalších a ďalších búrkových vĺn. Ďalšia vlna búrok aktuálne postupuje od juhu cez západné Slovensko a hneď za ňou postupuje z Balatonu ďalšia vlna. Medzičasom sa na juhu Maďarska začína vytvárať ďalšia búrka.

Búrlivo bude aj počas nedele a to predovšetkým opäť na západe. Od rána čakajte niekoľko búrkových vĺn. Najintenzívnejšia by mala postupovať nad naše územie vo večerných hodinách.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd