V českej rieke Bečva našli kyanid. Zabil vyše 32 ton rýb

Dominik Cenkner

Minulý týždeň sme vás informovali o tom, že neznáma látka znečistila tok rieky Bečva natoľko, že v ňom dochádzalo k masívnemu úhynu rýb. V pohotovosti boli hasiči aj policajti. Tí sa okamžite pustili do vyšetrovania prípadu, pričom už sú známe prvé výsledky.

Ekologická havária. Tak označujú prípad, ktorý spôsobil masívny úhyn rýb v rieke Bečva. Najnovšie sa ním zaoberajú aj vsetínskí kriminalisti. Ako sa kyanid do vody dostal, stále nie je známe.

V práci taktiež pokračujú aj rybári, ktorí stále vyťahujú z rieky uhynuté ryby. Ich činnosť im ale komplikovalo daždivé počasie v uplynulých dňoch. Škody zatiaľ stále nie sú vyčíslené.

Vyšetrovatelia smerovali pozornosť najskôr ku chemičke vo Valašskom Meziříčí. Kompetentní však od začiatku tvrdili o svojej nevine. Za pravdu im už dali aj v Českej inšpekcii životného prostredia (ČIŽP), podľa ktorej silný jed z chemičky nepochádza.

Na tomto úseku došlo k znečisteniu: Foto: ct24.ceskatelevize.cz
Na tomto úseku došlo k znečisteniu: Foto: ct24.ceskatelevize.cz

Znečistenie zasiahlo viac než 30 kilometrový úsek Bečvy po Přerov. Podľa riaditeľa Oblastného inšpektorátu ČIŽP, Radka Pallóse, vylovili rybári zatiaľ približne 32 ton uhynutých rýb, medzi nimi i desať či dvadsaťročné kusy.

Upozornil taktiež, aby sa ľudia v rieke nekúpali, dokonca ani nepoužívali vodu na zalievanie a zakázané je aj samotné rybárčenie. Ako na záver dodal, havárie s tak masívnym úhynom rýb sa v Česku vyskytujú raz za 10 rokov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd