V Česku sa vyskytlo zemetrasenie. Podľa seizmológov nemusí byť v týchto dňoch jediné

Dominik Cenkner

Našu pozornosť v týchto dňoch naplno zamestnáva blížiace sa intenzívnejšie sneženie, ktoré môže napáchať rozsiahlejšie problémy a škody. Mohli by sme však povedať, že svet sa netočí len okolo snehu, čo dokazuje aj nasledujúci príspevok.

Na západe Českej republiky sa vo štvrtok, 8. decembra, vyskytlo zemetrasenie. Zaznamenali ho miestne seizmografy a informuje o ňom aj Európske stredomorské seizmologické centrum.

K zemetraseniu došlo o 16:45 h nášho času. Epicentrum sa nachádzalo v severozápadnej časti Karlovarského kraja, pri obci Nový Kostel v Chebskom okrese.

Podľa dostupných informácií mali otrasy silu 3,1 magnitúdy. Hypocentrum sa nachádzalo v hĺbke 8 km. 

Záznam zo seizmografu, zdroj: facebook.com/@hzskvk
Záznam zo seizmografu, zdroj: facebook.com/@hzskvk

Môžu nasledovať aj ďalšie zemetrasenia

Ako informoval Hasičský záchranný zbor Karlovarského kraja, hasiči nedostali hlásenia o žiadnych škodách. V súvislosti so seizmickou aktivitou nebolo zaznamenané ani volanie na tiesňovú linku.

Zemetrasenie o sile 3,0 magnitúdy nemusí spôsobiť väčšie, resp. žiadne škody, ale je ho cítiť. Dokazujú to výpovede dostupné na stránke Európskeho stredomorského seizmologického centra.

Jeden z užívateľov z obce Kraslice, od epicentra vzdialenej 10 km, otrasy opísal tak, že najskôr nastalo krátke dunenie, následne prišla veľká rána s krátkym otrasom. Podľa neho nasledovalo ešte jedno menšie zemetrasenie. 

Nemusí ísť pritom o úplný výmysel z internetu. Aj podľa odborníkov otrasy v uvedenej oblasti prichádzajú v tzv. rojoch. 

Je teda možné, že po tomto zemetrasení môže nastať, resp. byť zaznamenaná podobná aktivita. Stať sa tak môže v rozmedzí niekoľkých hodín až dní. 

Na záver len dodáme, že k zemetraseniam, až dvom, došlo vo štvrtok aj na juhozápade Poľska. Obe mali silu 3,0 magnitúdy, avšak jedno sa vyskytlo po 6. hodine ráno, a druhé po 18. hodine večer.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Zajtra
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd