V Česku udrelo najviac bleskov za 5 rokov. Blesk poškodil aj svetlá Žižkovského vysielača

Dominik Cenkner

Dnes sme vám už priniesli článok o utorkových silných búrkach, ktoré sa vyskytli vo viacerých európskych krajinách. V jeho závere sme uviedli, že sa ešte bližšie pozrieme na pondelkové búrky, ktoré zasiahli aj našu oblasť. Najmä v Česku sa totiž tieto búrky s určitosťou zapíšu do histórie, a to kvôli značnému počtu bleskov.

V pondelok cez Česko, a postupne aj Slovensko, prechádzal zvlnený studený front. Prvé búrky sa na západe Čiech tvorili už v ranných hodinách. 

Najsilnejšie búrky boli zhruba v páse východne od Plzne a západne od Tábora. Okolo 9.30 hod. prišla búrka aj do Prahy, odkiaľ pokračovala ďalej smerom na Nymburk. Od rána sa tak na území západných Čiech objavovalo krupobitie a silný vietor s nárazmi do 100 km/h páchal veľké škody. 

V Radoniciachch u Domažlic fúkal vietor takou silou, že strhol úplne celú strechu z rodinného domu a ďalšie strechy v obci poškodil. Poškodené strechy obyvatelia hlásili aj v Žirovnici, Golčove Jeníkove a v Moravských Budějoviciach.

Hasiči v celej krajine mali plné ruky práce. V súvislosti s počasím museli zasahovať v desiatkach prípadoch.

Pri búrkach udrelo desaťtisíce bleskov

Búrky boli okrem výdatných zrážok, krúp a silnejšieho vetra aj výraznou bleskovou aktivitou. Podľa siete Blitzortung u našich susedov udrelo takmer 58 tisíc bleskov.

Ide o najvyšší počet bleskov zaznamenaný na území Českej republiky za 24 hodín od roku 2017. Vtedy sa početné búrky vyskytli 23. júna.

Miesta s búrkou zaznamenané v sieti Blitzortung z pondelka 20. júna 2022, zdroj: blesky.bourky.cz
Miesta s búrkou zaznamenané v sieti Blitzortung z pondelka 20. júna 2022, zdroj: blesky.bourky.cz

Búrky takmer ochromili aj leteckú dopravu

Pri pondelkovej popoludňajšej búrke totiž jeden z bleskov udrel do Žižkovského vysielača v Prahe. V dôsledku toho došlo k poškodeniu výstražných svetiel pre lietadla.

Tie sa kvôli poruche nemohli prepnúť z denného režimu na nočný. Svetlá preto celú noc blikali so zvýšenou intenzitou.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd