V Česku v noci krúpy rozbíjali autá a strešné okná

V Česku v noci krúpy rozbíjali autá a strešné okná
Peter Minárik

Strednou Európou sa počas uplynulého večera a noci prehnali mimoriadne silné búrky, ktoré páchali škody. Búrky vyvracali stromy a padali až 5 cm krúpy.

Cez strednú Európu postupuje studený front, ktorý sa nad Nemeckom a Českom vlní. Tento studený front rozdeľuje teplotne výrazne rozdielne vzduchové hmoty. Zatiaľ čo vo východnej časti strednej Európy panujú tropické teploty, tak v západnej časti Nemecka dnes teploty nebudú prekračovať hranicu +20 °C.

Na tomto studenom fronte sa vytvárajú mohutné búrky. Prvé búrky začali vznikať včera večer na juhu Nemecka. V oblasti Mníchova dokonca padali až 5 cm krúpy. V priebehu noci sa jedna búrková vlna nasunula nad Karlovarský kraj a ďalšie búrkové bunky začali postupovať z južného Nemecka nad Plzeňský a Jihočeský kraj, kde sa spojili a vytvorila sa výrazná búrková vlna, ktorá postupovala smerom k severu. Nad oblasťou strednej Európy udrelo počas  včerajšieho dňa cez 150 000 bleskov.

zaznamenané blesky počas uplynulej noci, zdroj: blesky.bourky.cz
zaznamenané blesky počas uplynulej noci, zdroj: blesky.bourky.cz

V Česku mali hasiči plné ruky práce. Hasiči zasahovali pri zatopených pivniciach a vyvrátených stromov. Nárazy vetra na čele búrkovej vlny dosahovali až 90 km/h. V niektorých oblastiach sa vyskytovalo aj intenzívne krupobitie. Napríklad v Sokolově krúpy poškodzovali kapoty áut a rozbíjali strešné okná. Krúpy dosahovali priemer 4 až 5 cm.

takéto krúpy padali v Česku, zdroj: ČTK
takéto krúpy padali v Česku, zdroj: ČTK

Intenzívne búrky sa v priebehu dnešného dňa opäť vrátia do Česka, Nemecka aj Poľska.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd