V Česku vyhlásili kalamitu. Štvrť milióna ľudí je bez elektriny. Vlaky na Slovensko nejazdia

Peter Minárik

Víchrica Ignatz sa presúva ďalej smerom k východu a naplno už udrela na Česko, kde ide o najsilnejší vietor od februára roku 2020. Desiatky tisíc ľudí sú bez dodávok elektrickej energie a záchranári nestíhajú. 

Búrka Ignatz dorazila do ďalšieho európskeho štátu. Po Francúzsku a Nemecku sužuje víchrica už aj Česko, kde sú od obedňajších hodín na nohách. Záchranári nestíhajú odpratávať škody a problémy hlásia aj energetici, ktorí evidujú desiatky tisíc ľudí bez dodávok elektrickej energie.

Problémy sú na mnohých cestných a železničných tratiach a situácia v Česku začína pomaly vplývať aj na Slovensko. Medzičasom začína vietor silnieť aj na západnom Slovensku.

Česi hlásia 400 tisíc domácností bez elektriny

Vážna situácia je v celých Čechách, kde nárazový vietor dosahuje rýchlosť až okolo 100 km/h. K 14:30 zaznamenali českí meteorológovia najsilnejší vietor na Milešovke, čo je vrch v Českom stredohorí. Tu náraz vetra dosiahol silu orkánu až 133 km/h.

Mimoriadne veterno je však aj v nižších polohách. V Ústí nad Labem namerali meteorológovia náraz vetra o sile 108 km/h a na pražskom letisku o sile 104 km/h. V samotnom centre Prahy dosahujú nárazy vetra rýchlosť 75 až 95 km/h.

Silný vietor spôsobuje rozsiahle problémy. Vyvracia stromy a strháva elektrické vedenia. Iba spoločnosť ČEZ eviduje k 14:00 viac ako 270 000 domácností bez dodávok elektrickej energie. Ďalšia firma E.ON eviduje okolo 100 000 odberných miest bez elektriny. Distribučné spoločnosti vyhlásili kalamitný stav.

Hasičský záchranný zbor ČR eviduje od rána viac ako 1200 výjazdov a to predovšetkým v Stredočeskom, Ústeckom a v Plzeňskom kraji. Zároveň však záchranári informujú, že len za poslednú hodinu vzrástol počet volaní na tiesňovú linku o 100 %.

Vlaky meškajú aj na Slovensko

Po celom Česku je na niekoľkých tratiach zastavená doprava. Môžu za to buď strhnuté trakčné vedenia alebo neprejazdné trate. Stromy totiž padajú na koľaje a vlaky tak stoja. Z dôvodu extrémne silného vetra na území Českej republiky môže Správa železníc, prevádzkovateľ železničnej infraštruktúry, zaviesť bezpečnosť pomalej jazdy, čo znamená, že vlaky budú naberať meškanie.

Problémy sú aj na medzinárodných koridoroch. Z dôvodu porúch trakčných vedení dochádza k vysokým meškaniam všetkých medzinárodných vlakov, ktoré smerujú na Slovensko. Týka sa to predovšetkým vlakov Eurocity.

Pražské letisko momentálne neodbavuje lety. Problémom je totiž to, že pri rýchlosti vetra okolo 100 km/h nie je možné pristavi´t schody ani nástupné mosty. Všetci pasažieri, ktorí prileteli tak musia zotrvať na palube lietadiel až do upokojenia vetra.

Výpadky signálu aj výpadky platobných kariet

Silný vietor má aspekt aj na ďalšie bežné činnosti. Problémy hlásia napríklad mobilní operátori, ktorí majú desiatky vysielačov bez dodávky elektrickej energie. Momentálne fungujú na záložné zdroje, no v prípade dlhšie trvajúceho výpadku elektriny sa musia obyvatelia pripraviť na možnú nedostupnosť mobilných služieb.

Problémy majú Česi aj pri platbách kartou. Výpadok elektriny zasiahol aj centrálu ČSOB. ,,Z bezpečnostných dôvodov sme dočasne vypli niekoľko dátových systémov. Nefungujú online platby kartou a informačné linky. Intenzívne pracujeme na odstránenie týchto komplikácií, za ktoré sa ospravedlňujeme,, uviedla ČSOB.

Na Slovensku vietor silnie

Vietor sa v uplynulých desiatkach minút začal na našom území stáčať z južného na severozápadný a prechodne silnie.

Na západe Slovenska dosahujú nárazy rýchlosť okolo 50 km/h, pričom vietor môže ešte zosilnieť. Komplikácie ako v susednom Česku sa však na Slovensku neočakávajú.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd