V Európe hrozia silné búrky. Na Slovensku spôsobia škody v sobotu

Peter Minárik

Najbližšie hodiny prinesú na náš kontinent pomerne silné búrky. Už v týchto chvíľach začínajú úradovať, no pripraviť sa treba na to, že početnejšie budú aj u nás. Prvé búrky môžu prísť už v noci z piatka na sobotu a sobota počas dňa bude veľmi nebezpečná.

Počasie v Európe aktuálne ovplyvňuje tlaková výš, ktorá zapríčiňuje aj na našom území aktuálne prevládajúce prevažne jasné až polooblačné počasie. Zároveň sa však cez Európu tiahne frontálne rozhranie, ktoré spôsobuje a spôsobí to, že sa na ňom budú tvoriť pomerne výrazné búrky.

Tie sa už vyskytujú aj v týchto chvíľach. Pomerne silné búrky sa vyskytujú v Slovinsku, či na severe Chorvátska, kde sa dokonca vyskytujú aj supercely. Tie napríklad v meste Braslovče v Slovinsku priniesli 4-5 cm krúpy.

foto: Tinkaraa Tajnšek
foto: Tinkaraa Tajnšek

Silné búrky sa v našej oblasti budú vyskytovať aj nasledujúce hodiny, pričom tie môžu byť aj intenzívnejšie. Na našom území sa nebezpečné búrky očakávajú predbežne v sobotu.

Pred búrkami platia výstrahy

Prvá vlna búrok zasiahla naše územie už počas dnešného dňa, no oveľa výraznejšie búrky sa očakávajú počas piatka. Numerické modely avizujú, že v oblasti Francúzska sa môžu tvoriť početné supercely, ktoré by mohli prinášať silné nárazy vetra a krúpy s priemerom aj niekoľkých centimetrov.

V alpskej oblasti zasa hrozí iný typ búrok. Tu sa počas piatka budú vyskytovať početné búrky, ktoré budú stacionárne a budú sa tak pohybovať len veľmi pomaly. Takéto búrky tak budú prinášať pomerne výrazné zrážky, pričom jednotlivé dotknuté oblasti môžu búrky zasiahnuť aj opakovane. Na pomerne malom území tak môže spadnúť väčšie množstvo zrážok, ktoré môžu vyvolať povodne.

Pred búrkami v Európe varuje aj meteorologická spoločnosť Estofex, ktorá počas piatka očakáva búrky hneď na niekoľkých miestach. Nás búrky zasiahnu v sobotu.

predpoveď služby Estofex
predpoveď služby Estofex

Sobota bude búrlivá

Prvé búrky sa na našom území môžu vyskytnúť už v noci z piatka na sobotu. Prísť by mohli vo forma doznievajúceho búrkového komplexu, ktorý sa nad naše územie dostane zrejme v sobotu po polnoci a v skorých ranných hodinách.

Tieto nočné búrky by mali prinášať predovšetkým výraznejšie zrážky a vysokú bleskovú aktivitu. Ďalšie búrky nás čakajú v sobotu počas dňa a tie by mali byť oveľa nebezpečnejšie.

Búrky v sobotu hrozia predovšetkým v severnej a vo východnej polovici územia. Tvoriť sa začnú už krátko po poludní a pôjde o početné búrkové bunky z ktorých niektoré môžu mať aj potenciál superciel. Tieto búrky budú okrem silného lejaka prinášať aj krúpy.

Víkend na našom území tak začne s veľmi búrlivým počasím. Najmä počas soboty tak zbystrite svoju pozornosť.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd