V Európe sa rozširuje nebezpečný hmyz. Preniknúť môže aj na Slovensko

Veronika Salayová

V Európe pred pár rokmi objavili ázijské tigrie moskyty a najnovšie bol ich výskyt potvrdený už aj v Nemecku. Tento invázny druh je považovaný za potenciálneho nositeľa nebezpečných smrteľných chorôb.

V dôsledku globalizácie medzinárodného obchodu a aj v dôsledku globálneho otepľovania sa komár rozšíril z Ázie do veľkej časti sveta.

Ázijský tigrí komár sa pred niekoľkými rokmi usadil aj v južných európskych krajinách, ako Francúzsko či Taliansko. Podľa všetkého sa rozšíril aj severnejšie a najnovšie bol objavený v západnom Nemecku, v spolkovej krajine Hesensko.

Prenáša smrteľné choroby

Hesenské ministerstvo životného prostredia potvrdilo výskyt tohto invazívneho druhu komára, ktorý je nebezpečný hlavne tým, že prenáša smrteľné choroby.

Ázijský tigrí moskyt je nosičom rôznych tropických vírusových chorôb, najmä malárie či horúčky dengue, ako informuje aj Inštitút Bernharda Nochta pre tropickú medicínu.

Tigrí moskyt, lat. Aedes albopictus, môže prenášať aj ďalší nebezpečný vírus – vírus Zika. Na to, aby tigrí moskyt tento vírus preniesol, musia prevládať teploty vyššie ako +27 °C, a to podobu najmenej 14 dní. Takéto vysoké teploty po dobu dvoch týždňov však v Európe nie sú bežné, takže nie je dôvod na paniku.

Odborníci predpokladajú, že čím budú zimy miernejšie v dôsledku globálneho otepľovania, tým sa výskyt tohto nebezpečného hmyzu môže viac presúvať do centrálnejších častí Európy, vrátane Slovenska.

Ako ho spoznať?

Ázijské tigrie moskyty sú približne 10-milimetrové komáre. Typické pre nich je pruhované čiernobiele telo. Ide o invázny druh z Indie, ktorý však môže prežiť všade vo svete v pomerne teplých klimatických podmienkach. Prezimovať môžu v skleníkoch, na povalách a pod. 

Bill Gates pred niekoľkými rokmi nazval tieto komáre ako „najsmrteľnejší hmyz na svete“.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd