Mimoriadne silné búrky v Európe. Udrelo až 370-tisíc bleskov, v Nemecku spadla polmetrová vrstva krúp

Veronika Salayová

Nedeľa bola v Európe mimoriadne búrlivá. Za celý deň udrelo vyše 370 000 bleskov. Búrky navyše priniesli aj nebezpečné sprievodné javy ako silný vietor, krupobitie a rozbúrené rieky, povodne a veľké škody na majetku, ale aj v poľnohospodárstve. 

Európa včera zaznamenala mimoriadne búrlivý deň. Búrky sa prehnali naprieč celou Európou, a to od Francúzska, Nemecka, Švajčiarska, Rakúska, Talianska až do Česka, Maďarsko, pričom búrky zasiahli aj krajný západ Slovenska, kde sa začali rozpadať.

Naprieč Európou v nedeľu udrelo spolu 374 890 bleskových výbojov. Búrky sa zlučovali do búrkových systémov a objavili sa aj supercely, ktoré sprevádzali intenzívne krupobitie, silný nárazový vietor i výdatné zrážky. 

Bleskové výboje počas nedele. Zdroj: blesky.bourky.cz
Bleskové výboje počas nedele. Zdroj: blesky.bourky.cz

Najsilnejšie búrky sa prehnali juhom Nemecka, Rakúskom a Talianskom, kde priniesli veľmi nebezpečné počasie. Búrky sa poriadne vyzúrili aj v Belgicku, kde sa ulice zmenili na rieky.

Časti Belgicka pod vodou

Zasiahnuté boli najmä južné časti Valónska, ale aj provincie Flámske Brabantsko a Limburg. Rokliny a kanalizácie už nedokázali zadržať vodné masy. Poškodené ostali desiatky domov a navyše aj bez elektriny.

Na juhu Nemecka sa prehnalo intenzívne krupobitie, ktoré zahalilo celé dediny do ľadu. V Bavorsku, konkrétne v oblasti Allgäu, krupobitie navyše vytvorilo súvislú vrstvu krúp, ktorá dosahovala výšku až 50 cm. Vietor v Dolnom Bavorsku strháva stromy a v okrese Landshut stromy poškodili niekoľko áut. Ani v jednom prípade nikto nezranil.

V rakúskom Tirolsku padali ľadové krúpy, ktoré mali v priemere až 7 cm. Okrem krupobitia sa v Rakúsku vyskytli aj zosuvy pôdy a záplavy. V Tirolsku silný nárazový vietor strhával strechy, pričom rýchlosť vetra dosahovala až 143 km/h. 

Tirolsku po búrkach ostalo mnoho domov s odfúknutými strechami z bytoviek a domov. Poryvy hurikánu spôsobili nielen veľa škôd na budovách, ale vytvorili aj niekoľko rekordov. Na letisku v Innsbrucku napríklad fúkal tretí najsilnejší nárazový vietor od začiatku meraní.

Rozbúrená rieka trhla 50 stromov

Krupobitie a intenzívne zrážky zasiahli aj sever Talianska, kde sa rozvodnila rieka v oblasti Ridanna. Prúd rieky bol natoľko silný, že strhol so sebou okolo 50 stromov. Z oblasti nie sú hlásené žiadne nehody v dôsledku rozvodnenej rieky.