V Maďarsku sa vyskytujú mohutné búrky. Už čoskoro čakajte búrky aj u nás

Veronika Salayová

V neskorých poobedňajších hodinách sa v hraničnej oblasti medzi Maďarskom a Rakúskom vyformovali veľmi silné búrky. Búrky však neobídu ani územie Slovenska − udrú už onedlho. 

Dnes v neskorých popoludňajších hodinách sa na rakúsko-maďarskom pohraničí vyformovali veľmi silné búrky supercelárneho charakteru. 

Okolo 19.00 hod. sme mohli na družicových snímkach pozorovať jav nazývaný „studený prstenec“ (z angl. „cold ring“), čo je znakom mimoriadne silných búrok.

Takto silné búrky priniesli aj nebezpečné sprievodné javy, a to intenzívne krupobitie a množstvo zrážok.

Z mesta Szombathely hlásia ľadové krúpy o veľkosti vlašských orechov, informuje maďarský Metkép. Intenzívne krupobitie sa prehnalo aj v Kőszegpatyon, kde ľadové krúpy dosiahli menšie rozmery, a to okolo 1 až 2 cm.

Prívalové povodne hlásia už aj zo susedného Rakúska, kde množstvo vody zalialo domy i celé ulice. Búrlivo je v tejto oblasti už vyše dvoch hodín, čo zrejme spôsobí ďalšie bleskové záplavy. 

Búrky dorazia aj na Slovensko

Búrky neobídu ani naše územie a už onedlho zasiahnu oblasť Podunajskej nížiny. Búrky sa počas nočných hodín môžu rozšíriť do južných a juhozápadných okresov. 

Zároveň nás čakajú výdatnejšie zrážky. Spadnúť by mohlo aj okolo 30 až 40 mm, v prípade búrok môže napršať ešte viac. Južné a juhozápadné okresy tak zrejme čaká búrlivá noc s výdatným dažďom, ktorý je však veľmi potrebný.

Búrky budeme sledovať aj naďalej. Ak chcete zistiť presnú polohu zrážok a búrok, sledujte náš iRadar

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
23 °C / 6 °C
Monika
Zajtra
Prehánky
18 °C / 6 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd