V nedeľu čakajte kalamitu. K sneženiu sa pridá vietor

Peter Minárik

Od dnes sa začne na našom území ochladzovať, pričom v nedeľu sa vrátime naspäť do zimy. Na mnohých miestach bude snežiť, lokálne aj výdatnejšie, prídu celodenné mrazy na takmer celé územie a pridá sa silný vietor, ktorý zhorší situáciu na cestách.

Ak si zaspomínate ešte na uplynulý víkend, tak naše územie zasiahlo mimoriadne teplé počasie. Uplynulú nedeľu vystúpila teplota v Hurbanove až na +16,2°C. Túto nedeľu zažijeme diametrálne odlišné počasie. Teploty nemusia vystúpiť ani v najteplejších oblastiach nad bod mrazu, pridá sa výraznejšie sneženie a k tomu všetkému bude fúkať silný vietor. Víkend teda prinesie na naše územie poriadnu snehovú fujavicu.

Studený vzduch sa blíži

Záver pracovného týždňa bude na celom území upršaný, pričom daždivé počasie vydrží až do večerných hodín. Zrážky budú aj intenzívnejšie a v kombinácii s topiacim sa snehom môžu stúpať hladiny menších riek. Dážď prináša tlaková níž.

Jej stred sa nachádza nad Maďarskom a v priebehu víkendu sa oblasť nižšieho tlaku usadí od Jadranu až po Čierne more. Naše územie sa tak dostane na okraj nízkeho tlaku a po jeho okraji začne do našej oblasti od severovýchodu prúdiť veľmi studený vzduch.

V nedeľu sa rozsneží

Počas nedele počasie ovplyvní tzv Jadranka. Ide o tlakovú níž, ktorá sa presúva zvyčajne z oblasti Jadranského mora cez Balkán nad Ukrajinu. Takéto trasovanie tlakovej níže prináša výraznú vlhkosť nad naše územie a ak sa súčasne nachádzame v studenom prúdení, tak sa táto vlhkosť prejavuje na výdatnom snežení, ktoré nás neminie ani teraz.

Najvýdatnejšie zrážky prináša takáto tlaková níž zvyčajne na juh a východ Slovenska a podobne to bude aj cez víkend.

Numerické modely ešte nemajú celkom jasno, kadiaľ sa bude presúvať pole najvýdatnejšieho sneženia, no aktuálne to vyzerá tak, že najviac snehu sa dočká východ, kde počas nedele môže napadnúť aj cez 10 cm snehu. Na zvyšku územia sa očakáva do 5 cm, ojedinele aj viac. Sneh by mal napadnúť na celom našom území, nakoľko denné teploty by sa mali udržiavať pod bodom mrazu.

Očakávaná výška snehovej pokrývky

Pridá sa silný vietor

Sneženie a mrazy však nebude jediný problém. Problém bude aj to, že sa budeme nachádzať v silnom prúdení, čo zosilnie severný vietor. Ten bude fúkať v nárazoch až cez 70 km/h. Najsilnejší vietor by mal byť v nedeľu ráno a dopoludnia.

Očakávaná nárazový rýchlosť vetra

Kombinácia mrazov, sneženia a vetra ihneď každému z Vás napovedá, že nás čakajú rozsiahle problémy. Snehová fujavica, ktorá by predbežne mala zasiahnuť najmä východ prinesie snehové jazyky a záveje. Na cestách tak treba byť opatrní a to sa netýka len východného Slovenska, ale celého nášho územia.

Zima sa tak v nedeľu vráti a to vo veľkom štýle.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd