V nemeckej oblasti, ktorú zasiahli ničivé povodne, sa pretrhla hrádza na rieke Rur

Dominik Cenkner

Jedno nešťastie za druhým. Nemecko už niekoľko hodín bojuje s ničivými povodňami, ktoré v Európe nemajú obdoby. Najnovšie sa v jednej z postihnutých oblastí pretrhla aj priehrada.

V okrese Heinsberg na západe Severného Porýnia-Vestfálska sa po búrke v posledných dňoch pretrhla hrádza na rieke Rur. Podľa informácií kolínskej okresnej vlády začali záchranári evakuovať okres Ophoven vo Wasserbergu. Postihnutých je okolo 700 obyvateľov.

Kvôli vysokej vodnej situácii môžu byť zaplavené časti dedín Effeld a Steinkirchen. Žije tam takmer 1 600 ľudí. Zatiaľ nie je možné povedať, aké veľké škody narobila priehrada.

Rur má svoj prameň v pohorí Eifel a vlieva sa do Meuse neďaleko Roermondu v Holandsku. Pri ústí rieky boli na holandskej strane uzavreté plavebné komory. Aj preto starosta mesta Ophoven komunikuje s holandskou stranou.

Podľa všetkého sa už v priebehu nedele bude možné vrátiť do evakuovaného Swisttalu a Rheinbachu, ktoré sa nachádzajú pod priehradou.

Medzitým počet obetí ničivých povodní na západe Nemecka naďalej stúpa. Už teraz je potvrdených 130 obetí. Úrady však avizujú, že klesajúca voda s najväčšou pravdepodobnosťou odhalí ďalšie obete.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd