V Nemecku napadol prvý sneh. Zateká k nám arktický vzduch

Peter Minárik

Počasie sa v uplynulých hodinách nezmenilo len na Slovensku, ale aj v mnohých častiach Európy. Môže za to zatečenie studeného, pôvodom arktického vzduchu, ktorý priniesol do Álp aj sneženie.

Leto v Európe sa blíži ku svojmu koncu. Oficiálnym koncom meteorologického leta je posledný augustový deň a počasie už v týchto dňoch ukazuje, ako výrazne sa môže charakter počasia zmeniť v priebehu krátkej doby.

Ešte v pondelok sužovali strednú Európu horúčavy. V uplynulých hodinách však dorazilo citeľné ochladenie, v dôsledku čoho sa teploty výrazne prepadli.

Zatiekol arktický vzduch

V uplynulých hodinách postupoval cez strednú Európu rozsiahly studený front, ktorý prinášal intenzívne búrky. Na severe Nemecka dokonca vyčíňalo tornádo so silou F2. Silné búrky spôsobovali škody aj na Slovensku.

Studený front zvykne prinášať silné búrky obzvlášť, čím je kontrast medzi teplým a studeným vzduchom výraznejší, čo sa aj stalo.

Pred studeným frontom prúdil do strednej Európy veľmi teplý vzduch od juhozápadu, zatiaľ čo za studeným frontom po okraji rozsiahlej tlakovej níže so stredom nad Škandináviou sa od severu natláčal veľmi studený, pôvodom arktický vzduch.

Teploty sa tak vplyvom toho výrazne prepadli. Nielen na našom území, ale prakticky v celej Európe sa ochladilo o 10 až 15 °C a aktuálne teploty, ktoré sa aj na našom území vyskytujú sú v porovnaní s dlhodobým teplotným priemerom o 5 až 7 °C nižšie.

V Nemecku napadol prvý sneh

Ochladenie sa neprejavilo len v nižších polohách, kde v niektorých oblastiach poklesla teplota pod +10 °C, ale aj na horách. Do niektorých oblastí Álp sa vrátilo sneženie. V Nemecku dokonca napadol prvý sneh.

Vďaka tlakovej níži Luciano sa prvý sneh objavil na najvyššom nemeckom vrchu Zugspitze, ktorý leží v nadmorskej výške 2962 m n.m v Bavorských Alpách.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd