V noci hrozí derecho. Plošná veterná búrka bude páchať škody

Peter Minárik

Nadchádzajúca noc bude v našej oblasti mimoriadne búrlivá. Sformuje sa rozsiahly kompaktný búrkový systém, na čele ktorého sa bude vyskytovať mimoriadne silný nárazový vietor, ktorý môže páchať materiálne škody.

Už o niekoľko hodín to v našej oblasti opäť ,,vybuchne,,. Počasie totiž ovplyvní rozsiahla búrková činnosť, ktorá prinesie intenzívne búrky predovšetkým do Česka, Rakúska, Nemecka a Poľska. Naše územie zasiahne búrkový systém len svojim okrajom.

Búrkový systém sa už formuje

K tvorbe výrazného búrkového systému dochádza už v týchto chvíľach nad Francúzskom, Nemeckom a Švajčiarskom. Pomaly sa vydáva na svoj postup smerom cez strednú Európu.

V nočných hodinách budú búrky postupovať cez severné Rakúsko a Česko, ďalej smerom do Poľska. Rozsiahly búrkový systém prinesie tisíce až desaťtisíce bleskov a vyskytnú sa nebezpečné sprievodné javy.

Škody napácha derecho

Intenzívne búrky sa formujú na studenom fronte, ktorý aktuálne oddeľuje teplotne dve výrazné vzduchové hmoty. Zatiaľ čo za studeným frontom sa natláča studený vzduch, tak pred ním vrcholí do našej oblasti príliv mimoriadne teplého vzduchu.

Práve teplotný kontrast napomáha tvorbe intenzívnych búrok. Dnešný búrkový komplex, ktorý sa sformuje bude veľmi intenzívny a počas noci by sa malo presúvať tzv. derecho.

Derecho prináša škody

Derecho je slovo, ktoré má svoj pôvod v španielčine. Zaujímavé však je, že ho prvýkrát použil a pomenoval Nemec Gustavus Detlef Hinrich, ktorý bol v 80. rokoch 19. storočia riaditeľom meteorologickej služby v americkom štáte Iowa. Týmto javom pomenoval škody väčšieho rozsahu, ktoré spôsobuje vietor. V minulosti sa pritom tieto rozsiahle škody pripisovali tornádu.

Derecho je veterný jav, ktorý prinášajú väčšie a kompaktnejšie búrkové systémy, ktoré existujú dlhšiu dobu a dokážu zasiahnuť územie niekoľkých štátov v rozsahu stoviek kilometrov. Aby sme mohli hovoriť o derechu, tak je nutné, aby škody spôsobené vetrom boli početné na mnohých miestach, aby nárazy vetra presahovali rýchlosť 25 m/s a zasiahli oblasť v dĺžke najmenej 400 km.

Nárazový vietor hrozí najmä v noci

Na čele búrok sa očakáva silný nárazový vietor, ktorý môže dosahovať extrémne hodnoty. V tomto ohľade najextrémnejšie výstupy prináša český model Aladin, ten očakáva, že môžu nárazy prekračovať ojedinele rýchlosť až 40 m/s.

Takýto silný vietor by sa mal prehnať naprieč Rakúskom a Českom smerom do Poľska. Silné nárazy vetra by mali vystriedať výdatné zrážky. Český hydrometeorologický ústav varuje, že niektoré toky môžu dosahovať úroveň až 3. povodňového stupňa.

Silný nárazový vietor bude teda počas nasledujúcej noci páchať škody. U nás vietor taktiež v podvečerných hodinách zosilnie a nárazy môžu dosahovať 20 m/s.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd