V noci príde ďalšie výdatné sneženie! Ráno sa treba pripraviť na komplikácie najmä v týchto oblastiach

Peter Minárik

Uplynulá noc priniesla na naše územie vlnu výdatných zrážok, ktoré boli od vyšších polôh snehové. Výrazné sneženie spôsobilo komplikácie hneď na niekoľkých miestach nášho územia. V priebehu večerných hodín sa však situácia na Slovensku opäť zhorší a ráno bude na našich cestách opäť problematické.

Situácia z uplynulej noci by sa mala zopakovať aj túto noc. Nad oblasťou Jadranu sa už teraz formuje ďalšia frontálna vlna, ktorá prinesie do oblasti Jadranu a Balkánu výdatné zrážky. Situáciu skomplikuje nielen sneženie, ale aj výrazný dážď, ktorý zodvihne hladiny vodných tokov.

Na Slovensko dorazí táto zrážková vlna už o niekoľko hodín a prinesie ďalšie rozsiahle problémy v doprave. Situácia bude zajtra ráno opäť komplikovaná.

Zrážky dorazia po 18:00

Po výdatných zrážkach v uplynulých hodinách sa situácia na našom území začína zlepšovať. Na viacerých miestach Česka, Rakúska a už aj v západnej časti Slovenska sa vyjasňuje, no to je len prechodný jav. Už v týchto chvíľach sa nad Maďarsko a Rakúsko začína zo Slovinska a Chorvátska nasúvať oblačnosť a čoskoro dorazia aj zrážky.

Rozsiahle zrážkové pole by sa malo nad naše územie z Rakúska a z Maďarska nasúvať vo večerných hodinách okolo 18:00. Do 20:00 sa už zrážky budú vyskytovať na celom západnom Slovensku a na väčšine Banskobystrického kraja a do 22:00 už bude zrážková činnosť nad celým Slovenskom.

Ako vidieť na nižšie priloženej mape, tak na viacerých miestach nášho územia by malo pršať. Sneženie sa očakáva v Trenčianskom, v Žilinskom a v Banskobystrickom kraji od výšky 300 metrov a snežiť by malo aj na Gemeri aj na Spiši.

sneženie sa očakáva v modro vyznačených oblastiach, v zelených by malo pršať
sneženie sa očakáva v modro vyznačených oblastiach, v zelených by malo pršať

Sneženie sa zmení na dážď

Aj nadchádzajúca noc bude mimoriadne zaujímavá, čo sa týka sneženia a dažďa. Situácia je totiž stále veľmi komplikovaná a hranica sneženia je neustále premenlivá. Počas nočných hodín by sa nad naše územie z oblasti Maďarska mal nasunúť teplejší vzduch, ktorý zdvihne hranicu sneženia na juhu a východe Slovenska až nad úroveň 1000 metrov. Znamená to teda, že sneženie by mohlo aj v niektorých horských oblastiach počas noci prejsť do dažďa. Zaujímavé je sa pozrieť na Česko a Rakúsko. Tu naopak zatečie chladnejší vzduch a hranica sneženia prudko klesne aj do nižších polôh. Ráno bude hranica sneženia najnižšie ležať na Záhorí a v okolí Bratislavy.