V noci príde orkán Eberhard. Fúkať bude na celom území

Peter Minárik

Máme za sebou poriadne veternú noc, no ešte veternejšia bude tá nasledujúca. Fúkať bude v mnohých krajinách strednej Európy.

Európu zasiahne ďalší orkán. Intenzívne poryvy vetra čakajú aj naše územie a najviac postihnuté by mali byť Vysoké Tatry. Nezvyčajne silný vietor však bude fúkať aj v oblasti Malých Karpát.

Blíži sa orkán Eberhard

Z Britských ostrovov sa dnes rýchlo cez Európu bude presúvať tlaková níž, ktorú nemeckí meteorológovia pomenovali Eberhard.

Táto tlaková níž sa na poludnie bude nachádzať nad Beneluxom a popoludní nad severným Nemeckom. Odtiaľ sa do večera presunie nad západné Poľsko a krátko po polnoci by sa jej stred mal nachádzať nad Varšavou.

Ako sa tlaková níž nasunie nad Poľsko, tak súčasne začne na našom území výrazne silnieť vietor. Dostaneme sa totiž do silného tlakového gradientu medzi touto tlakovou nížou a tlakovou výšou, ktorá sa rozkladá nad Stredomorím, čo znamená silný vietor.

Rozfúka sa na celom Slovensku

Vietor začne na našom území silnieť už počas večera. Nárazy vetra už budú silné a pohybovať sa budú aj okolo 20 m/s. Vietor bude spočiatku viať od západu.

Po polnoci sa začne vietor stáčať na severozápadný a začne výrazne silnieť. V nižších polohách by nárazy vetra mali dosahovať rýchlosť do 25 m/s, no na horách bude výrazne búrlivejšie. Nárazy vetra by sa mali pohybovať až do 33 m/s, čo sú nárazy o sile mohutnej víchrice.