V noci hrozia búrky a po nich nás čaká horúci víkend. Teploty budú atakovať +35 °C

Peter Minárik

Počasie na našom území dnes večer a v noci ovplyvnia zvyšky frontálneho rozhrania, ktoré sa nad našim územím budú rozpadať a prinesú búrky. Neprinesú však ochladenie. Po búrkach nás totiž čaká mimoriadne horúci víkend, pri ktorom budú teploty atakovať až hranicu +35 °C.

Aj dnes máme pred sebou prevažne slnečný deň. Teploty sa na našom území budú šplhať veľmi vysoko a to až k hranici +30 °C. Zrážky nám zatiaľ nehrozia. Počasie totiž v našej oblasti ovplyvňuje rozsiahla tlaková výš.

Tá zabezpečuje stabilné počasie nielen u nás, ale aj v štátoch východnej Európy. Jej vplyv na počasie bude dominantný aj v nadchádzajúcich dňoch a ešte sa zvýrazní. Jej výbežok sa totiž rozšíri smerom na juh až do oblasti Stredomoria, a tak k nám po jej zadnej strane bude prúdiť veľmi teplý vzduch, ktorý od nedele prinesie teploty atakujúce až hranicu +35 °C.

Ešte pred vlnou horúčav však dorazia počas nasledujúcej noci na západné Slovensko búrky. Tie však žiadne ochladenie neprinesú.

Silné búrky prinesie frontálne rozhranie

Nad alpskou oblasťou sa počas dnešného dňa nachádza frontálne rozhranie, ktoré sa postará o to, že budú vznikať početné búrky, ktoré budú aj intenzívne.

Intenzívne búrky dnes čakajú širokú oblasť Álp, vrátane Nemecka, Česka a Rakúska. Búrky budú nebezpečné predovšetkým tým, že budú sprevádzané intenzívnymi lejakmi a tie môžu v krátkom časovom okamihu priniesť aj 50 mm zrážok, čo môže vyvolať lokálne povodne.

Toto frontálne rozhranie sa v priebehu neskorších večerných hodín a počas noci dostane až nad západné Slovensko, kde sa bude rozpadať. Ďalej ho už nepustí spomínaná tlaková výš.

Búrky čakajte v noci

V neskorších večerných hodinách by sa búrkový systém mal začať presúvať z oblasti Álp ďalej nad Moravu a východné Rakúsko a postupne, ešte okolo polnoci by sa prvé búrky mali objavovať aj na našom území.

Búrky by mali počas noci zasiahnuť výlučne západnú časť Slovenska a sprevádzané budú výraznejším dažďom a vysokou bleskovou aktivitou. Nateraz nám extrémnejšie nebezpečné sprievodné javy nehrozia.

Po búrkach prídu tropické dni

Frontálne rozhranie však ochladenie neprinesie. Po nočných búrkach nás čaká ešte teplejší deň ako počas dnešného dňa. Po zadnej strane tlakovej výše totiž bude silnieť príliv teplého vzduchu a rozpadnuté frontálne rozhranie už nebude mať na počasie žiaden vplyv.

Už v sobotu začnú teploty stúpať až k hranici +30 °C, pričom na juhu stredného a východného Slovenska teploty túto hranicu prekonajú a dostanú sa až k +33 °C. Na západe síce bude o čosi chladnejšie, ale rozhodne nie príjemnejšie. Vplyvom vysokej vlhkosti, ktorá tu po nočných búrkach zostane čakajte veľmi dusný vzduch. Na pocit tak bude v sobotu nepríjemne.

V nedeľu bude na našom území ešte teplejšie. Teploty sa na väčšine územia dostanú už nad úroveň +30 °C, pričom v južných oblastiach nášho územia budú teploty atakovať aj hranicu +35 °C.

Mimoriadne teplý bude aj začiatok nového týždňa. Maximálne teploty budú každým dňom atakovať hranicu +35 °C a tropické počasie, teda deň s teplotou nad +30 °C sa očakáva na viacerých miestach nášho územia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd