V noci sa Slovenskom prehnalo derecho. Veterná smršť zasiahla viaceré

Peter Minárik
Veterná smršť počas včerajšieho večera a noci na piatok vystrájala v mnohých štátoch od Slovinska po Poľsko.

Západným Slovenskom sa počas uplynulého večera prehnala veterná smršť. Najväčšie komplikácie spôsobila v okolí Bratislavy, no búrky vystrájali už od včerajšieho poludnia až do skorého rána. Zo severného Jadranu sa až smerom nad juhozápadné Poľsko hnali silné búrky, ktorým najnebezpečnejším sprievodným javom boli prudké nárazy vetra, ktoré presahovali rýchlosť v nárazoch cez 25 m/s, ojedinele až cez 30 m/s.

Vyskytlo sa derecho

Búrkový systém, ktorý včera zasiahol mnohé štáty Európy sa začal okolo 15:00 formovať na severe Chorvátska a neskôr postúpil nad Slovinsko. Výrazne však začal naberať na intenzite až na juhu Rakúska, odkiaľ sa potom búrky presunuli východným Rakúskom, západným Slovenskom cez Moravu až do Poľska, kde v skorých ranných hodinách zanikli.

Búrky sprevádzal silný nárazový vietor, ktorý zasiahol mnohé oblasti. Na základe analýz môžeme tvrdiť, že sa aj našou oblasťou prehnalo derecho.

Derecho je slovo, ktoré má svoj pôvod v španielčine. Zaujímavé však je, že ho prvýkrát použil a pomenoval Nemec Gustavus Detlef Hinrich, ktorý bol v 80. rokoch 19. storočia riaditeľom meteorologickej služby v americkom štáte Iowa. Týmto javom pomenoval škody väčšieho rozsahu, ktoré spôsobuje vietor. V minulosti sa pritom tieto rozsiahle škody pripisovali tornádu.

Derecho je veterný jav, ktorý prinášajú väčšie a kompaktnejšie búrkové systémy, ktoré existujú dlhšiu dobu a dokážu zasiahnuť územie niekoľkých štátov v rozsahu stoviek kilometrov. Aby sme mohli hovoriť o derechu, tak je nutné, aby škody spôsobené vetrom boli početné na mnohých miestach, aby nárazy vetra presahovali rýchlosť 25 m/s a zasiahli oblasť v dĺžke najmenej 400 km. 

Tieto podmienky boli včera splnené. Rozsiahli búrkový systém v tvare bow echa, ktorý na radare vidieť v tvare oblúku, prehnutého v smere postupu búrok zasiahol mnohé oblasti a postupoval od juhu smerom k severu.

 

Vietor presiahol rýchlosť cez 35 m/s

Silný vietor bol pri búrkach zaznamenaný, najmä na juhu Rakúska. Najsilnejší náraz vetra zaznamenali v mestečku Neusiedl am See na severnom okraji Neziderského jazera. Tu dosiahol náraz vetra rýchlosť až 129,7 km/h. Na letisku Schwechat namerali náraz o sile 118,9 km/h a na severe Rakúska v oblasti mestečka Leiser Berge namerali náraz o sile 122,5 km/h.

Búrka okrajom zasiahla aj naše územie. Najsilnejšie zafúkalo v Jaslovských Bohuniciach a to až 104,5 km/h a v okolí Bratislavy, kde vietor presiahol rýchlosť 100 km/h. 

 

Búrky sa potom presunuli do Česka. V okolí Brna zaznamenali nárazy cez 100 km/h, pričom silné nárazy boli pozorované aj na severe Moravy. Luká namerala 93,7 km/h a Červená až 108,1 km/h.

Veterná smršť spôsobila veľké škody

Búrka spôsobila na našom území škody predovšetkým v Bratislave. V meste vyvrátila niekoľko stromov, strhávala strechy a ničila ľahko ukotvené predmety. Problémy boli na celom južnom a strednom Považí, ale aj na Záhorí, kde na hlavnú železničnú trať popadalo niekoľko stromov.

Intenzívne búrky sa môžu vyskytnúť aj v piatok a v sobotu. Počasie by sa malo ustáliť v nedeľu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd