Nový vedecký objav: V oceánoch bolo nájdených viac ako 5000 nových vírusov

Veronika Salayová

Vedci sa v najnovšej štúdii zamerali na výskum vody zo všetkých svetových oceánov a našli v nich viac ako 5000 doteraz neobjavených RNA vírusov. 

Analýza desiatok tisíc vzoriek vody zo všetkých svetových oceánov umožnila vedcom identifikovať viac ako 5000 nových RNA vírusov, informuje Science

Vedci zdôrazňujú, že doterajší výskum sa zameriaval na vírusy, ktoré spôsobujú choroby. Tentoraz však chceli preskúmať prostredie, ktorému sa predtým nevenovala veľká pozornosť, uviedol hlavný autor správy, profesor Matthew Sullivan. 

RNA vírusy zahŕňajú tie, ktoré používajú ribonukleovú kyselinu ako svoj genetický materiál. Niektoré z dobre známych RNA vírusov sú chrípka, Ebola a koronavírus SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje COVID-19.

Ako zdôraznil hlavný autor správy Matthew Sullivan, profesor mikrobiológie na Štátnej univerzite v Ohiu, výskum RNA vírusov má tendenciu zameriavať sa na tie, ktoré spôsobujú choroby. Vysvetlil, že ide len o „maličký kúsok“ RNA vírusov, ktoré sa vyskytujú na našej planéte. „Chceli sme ich systematicky študovať vo veľkom meradle a preskúmať prostredie, ktorému sa predtým nevenovala veľká pozornosť,“ dodal.

Vedci analyzovali 35 000 vzoriek vody zo 121 miest vo všetkých piatich oceánoch. Študovali sa genetické sekvencie prevzaté z planktónu - vodných organizmov, ktoré sú častými hostiteľmi RNA vírusov. Sekvencie patriace k RNA vírusom boli identifikované hľadaním génu nazývaného RdRp, ktorý je prítomný vo všetkých RNA vírusoch, ale nie v iných vírusoch a bunkách. S týmto génom bolo identifikovaných viac ako 44 000 sekvencií.

Gén RdRp je však starý miliardy rokov a mnohokrát sa vyvinul. Preto bolo ťažké definovať evolučné vzťahy medzi sekvenciami. Vedci na tento účel použili metódu tzv. strojového učenia, a týmto spôsobom bolo identifikovaných približne 5 500 nových RNA vírusov.

Vznikla nová typológia vírusov

Ich rozmanitosť sa ukázala byť taká veľká, že vedci navrhli zdvojnásobiť počet taxonomických skupín používaných na klasifikáciu RNA vírusov z 5 na 10 typov. Nové typy dostali názvy Taraviricota, Pomiviricota, Paraxenoviricota, Wamoviricota a Arctiviricota.

Výskumníci uviedli, že vírusy zaradené do rodu Taraviricota boli obzvlášť hojné v miernych a tropických vodách. Vírusy Arctiviricota boli napríklad veľmi početné v Severnom ľadovom oceáne.

Autori zhodnotili, že pochopenie toho, ako sa gén RdRp časom zmenil, môže poskytnúť lepšie pochopenie vývoja raného života na našej planéte. „Gén RdRp môže byť jedným z najstarších génov,“ povedal spoluautor štúdie Ahmed Zayed. „Sledujeme teda nielen pôvod vírusov, ale aj pôvod života,“ dodal.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd