Čoskoro nastane čiastočné zatmenie Slnka. Ako a kedy ho pozorovať?

Zuzana Macháčová

O niekoľko dní budeme svedkami zriedkavého javu. Mesiac na pár minút zakryje Slnko a dôjde k čiastočnému zatmeniu Slnka. Aj u nás ho budeme môcť pozorovať, samozrejme, v závislosti od počasia. 

V utorok 25. októbra sa Slnko, Mesiac a Zem dostanú na jednu priamku a nastane zatmenie Slnka. 

Úkaz bude viditeľný v Európe a v niektorých častiach Ázie a Afriky. Najpozoruhodnejšie výhľady budú v Rusku a v blízkosti severného pólu.

Kedy nastane zatmenie? 

Zatmenie Slnka na Slovensku sa začne 25. októbra 2022 približne o 11.15 h. Maximálna fáza čiastočného zatmenia nastane v Bratislave o 12:21 h, v Košiciach o 12:26 h.

Slnko nadobudne tvar polmesiaca s rôznou „hrúbkou“ podľa miesta pozorovania. V Bratislave napríklad Mesiac zakryje 42 % slnečného disku, v Košiciach 48 % a v Humennom takmer 50 %.

Ak sa rozhodnete pozorovať čiastočné zatmenie Slnka, myslite na ochranu očí. Je vhodné použiť špeciálne okuliare, ktoré ochránia vaše oči pred možným poškodením.

Čo je zatmenie Slnka

Zatmenie Slnka nastáva, keď sa Mesiac na svojej dráhe okolo Zeme dostane medzi Zem a Slnko. V tomto prípade sú tri telesá usporiadané v priamke poradí: Slnko, Mesiac a Zem. Keď sa celé Slnko skryje za Mesiac, nastane úplné zatmenie Slnka.

Špeciálnym prípadom zatmenia je prstencovité zatmenie. Nastáva, keď sa Mesiac nachádza v najvzdialenejších bodoch svojej eliptickej dráhy okolo Zeme. Jeho tieň nedosahuje na Zem a okolo tmavého Mesiaca vidíme prstenec jasnej slnečnej fotosféry.

Ak je Slnko zakryté len čiastočne, hovoríme o čiastočnom zatmení. Práve tento typ zatmenia budeme môcť pozorovať koncom tohto mesiaca, a preto si tento jedinečný zážitok nenechajte ujsť.

Ako to bude vyzerať počas zatmenia Slnka nájdete na nižšie priloženom videu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd