V piatok čaká Slovensko celodenný mráz. V sobotu ráno bude len -15 °C

Ľubomír Franko

V noci na piatok dorazí na Slovensko veľmi chladný vzduch. Očakáva sa výrazný pokles teplôt, v piatok sa dokonca vyskytne celodenný mráz.

V priebehu noci prenikne na Slovensko studený vzduch. Ten sa nad naše územie dostane po okraji tlakovej níže, ktorej stred sa bude presúvať cez Baltské more ďalej na východ.

Studený, pôvodom arktický vzduch prenikne nad naše územie len nakrátko. Prejaví sa najmä v piatok počas dňa a v noci na sobotu.

Výpočet spätnej trajektórie nájdete aj v galérii pod článkom. Na tomto obrázku môžeme pozorovať, že vzduch sa nad územie Slovenska skutočne dostal z Arktídy. 

V piatok očakávajte celodenné mrazy

V priebehu piatku sa dostane nad územie Slovenska najchladnejší vzduch. Dorazí ku nám od severozápadu a sprevádzaný bude aj vetrom.

Pocitová teplota tak bude pomerne nízko a miestami sa vyskytnú aj celodenné mrazy.

Najchladnejšie bude počas dňa na Kysuciach, Orave, Liptove a na Spiši. V týchto lokalitách budeme pozorovať denné maximá od -4 do 0 °C.

Ochladenie vo štvrtok
Ochladenie vo štvrtok

Naopak, najteplejšie bude na juhu stredného Slovenska, ktoré sa bude nachádzať v závetrí severozápadného prúdenia. Studený vzduch tam tak dorazí najneskôr, až v priebehu soboty.

V sobotu ráno až do -15 °C

Studený vzduch sa na našom území zdrží len krátko. V noci na sobotu sa vyjasní a zároveň sa nad nami bude nachádzať najchladnejšie vzduchová masa.

V sobotu ráno sa tak výrazne ochladí. Teploty klesnú hlboko pod bod mrazu a v mrazových dolinách a kotlinách sa ochladí až k -15 °C.

Nízke teploty v sobotu ráno
Nízke teploty v sobotu ráno

Mrznúť by ale malo na celom území. Už v priebehu soboty sa od západu oteplí a takto nízke teploty už neočakávame. Celodenné mrazy sa ale na severe očakávajú minimálne do začiatku ďalšieho týždňa.

V piatok sa oproti štvrtku ochladí asi o 3 až 5 °C, v sobotu sa oproti štvrtku ochladí na celom území o 5 až 7 °C.

Výrazne ochladenie ale nečaká len Slovensko. Studený vzduch by mal zasiahnuť aj Balkánske krajiny, najmä na jeho severe.

Ďalšie ochladenie a sneženie nás čakajú už zrejme v nedeľu a v priebehu budúceho týždňa. Zmeny teploty za 24 hodín a za 48 hodín nájdete v galérii pod článkom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd