V piatok nás čakajú zrážky. Prídu počas dňa a bude aj snežiť

Peter Minárik

Posledný deň pracovného týždňa prinesie na naše územie veľkú oblačnosť až zamračené a v priebehu dňa sa od juhu začne nad naše územie nasúvať zrážkové pole. Zrážky budú dokonca aj snehové i keď sa výrazná snehová pokrývka nevytvorí.

V priebehu dnešného dňa začala na našom území meteorologická zima. Zatiaľ ju však pozorujeme len na teplotách, ktoré sú však na súčasnú ročnú dobu bežné. V noci už mrzne na viacerých miestach, a tak to bude aj nasledujúcu noc.

Druhý deň meteorologickej zimy však prinesie na naše územie určitú zmenu. V priebehu dňa sa nad naše územie začne nasúvať zrážkové pole, ktoré sa postará o oblačný a sychravý piatok.

Zrážky, ktoré nás v priebehu piatka čakajú budú ako vo forme dažďa, tak vo forme snehu. Veľa snehu však nenapadne a neočakáva sa, že prípadné sneženie spôsobí nejaké problémy.

Zrážky prídu od juhu

Počasie na našom území začína ovplyvňovať plytká tlaková níž, ktorá sa nad našu oblasť nasúva z oblasti Jadranu a v priebehu piatka sa bude nad Alpami vypĺňať.

S touto plytkou tlakovou nížou bude súvisieť zrážkové pole, ktoré začne v piatok na poludnie prinášať od juhu do našej oblasti zrážky. Keďže sa nachádzame v chladnejšom vzduchu, tak zrážky, ktoré sa budú vyskytovať, budú aj vo forme snehu, no nie všade.

Výraznejšie sneženie sa očakáva v oblasti Rakúska a Česka, kde by mohlo v priebehu piatka napadnúť aj okolo 5 cm nového snehu. Snežiť bude aj u nás, ale nie tak výrazne.

Na našom území začne prevažne pršať, pričom zrážky budú snehové až od nadmorskej výšky zhruba 300 metrov. Sneženie tak zasiahne predovšetkým vyššie položené regióny nášho územia. O niečo nižšie, vo výške 200 metrov môže hranica sneženia ležať v Banskobystrickom a v Žilinskom kraji.

Počas piatka by na našom území malo spadnúť do 5 mm zrážok. Vo vyšších polohách to tak bude približne do 5 cm snehu. V ktorých oblastiach bude snežiť si môžete pozrieť vo videu.

Cez víkend sa oteplí

V priebehu víkendu sa očakáva na našom území oteplenie, ktorý by mohlo byť aj výraznejšie. Do našej oblasti totiž začne prúdiť teplejší vzduch od juhu, ktorý spôsobí to, že sa nočné mrazy zmiernia a denné teploty pôjdu poriadne vysoko a opäť nás čakajú nadpriemerne vysoké teploty.

Podľa najaktuálnejších výpočtov numerických modelov by sa dokonca v nedeľu mohol vyskytnúť fénový efekt, v dôsledku ktorého by sa teploty v niektorých dolinách mohli dostať až nad hranicu +10 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd