V piatok si pripomenieme sv. Martina. Príde tento rok na bielom koni?

Dominik Cenkner

V tomto týždni svoj sviatok oslávia všetci Martinovia. Konkrétne sa tak stane v piatok, teda 11. novembra. Aj vás zaujíma, či dorazí na bielom alebo čiernom koni?

V súvislosti so sv. Martinom sa mnohí pýtajú rovnakú otázku − príde na bielom koni? Teda v prenesenom význame, či bude na jeho sviatok snežiť. 

Kedysi sa totiž prvý sneh objavoval práve v tomto období. Niekedy dokonca už na začiatku novembra, keď najmä starí ľudia spomínajú, ako museli čistiť hroby od napadaného snehu. 

Ako to bude tento rok? Bude na Martina snežiť alebo si na prvé snehové vločky aj v nižších polohách ešte počkáme?

Máme za sebou nadpriemerne teplé dni

Tohtoročný október, najmä jeho záver, bol nadpriemerne teplý. Teploty na Slovensku stúpali až na +23 °C. Oproti dlhodobému priemeru tak bolo na viacerých miestach teplejšie aj okolo 10 °C.

Ani november výraznejšiu zmenu nepriniesol. Teploty síce „klesli“ na okolo +15 °C, stále však ide na túto ročnú dobu o veľmi vysoké hodnoty. Napr. v pondelok 7. novembra bolo na juhovýchode Slovenska teplejšie aj o viac ako 5 °C oproti dlhodobému priemeru. 

Rozdiel teplôt oproti dlhodobému priemeru v pondelok 7. novembra 2022 o 16:00 h, zdroj: meteologix.com
Rozdiel teplôt oproti dlhodobému priemeru v pondelok 7. novembra 2022 o 16:00 h, zdroj: meteologix.com

Podobná situácia s teplotami nás pritom čaká aj v ďalších dňoch. Ani nočné teploty nezodpovedajú dlhodobému priemeru − sú vyššie aj o viac ako 7 °C.

Počasie v ďalších dňoch

Než sa dočkáme záveru pracovného týždňa, sú pred nami ešte utorok, streda a štvrtok. Počasie v týchto dňoch ovplyvní viacero tlakových útvarov. 

V utorok bude od juhovýchodu do našej oblasti zasahovať okraj tlakovej výše. Po jej okraji začne od juhozápadu do strednej Európy prúdiť teplejší vzduch. Počas dňa bude prevládať jasná až polojasná obloha, len v nížinách sa budú vyskytovať hmly či nízka oblačnosť. Teploty vystúpia od +7 °C do +14 °C.

V stredu začne do našej oblasti od severozápadu zasahovať okraj rozsiahlej tlakovej níže so stredom nad severovýchodným Atlantikom. Zároveň do strednej Európy od západu postúpi studený front. Pribudne preto oblakov a miestami treba počítať s mrholením či dažďom. Teploty sa výraznejšie meniť nebudú, vystúpia od +6 °C do +13 °C.

Vo štvrtok v brázde nízkeho tlaku vzduchu postúpi od západu do karpatskej oblasti studený front. Za ním sa do strednej Európy od západu rozšíri tlaková výš. Bude preto oblačno až zamračené a na väčšine územia s prehánkami či dažďom. Vo vysokých polohách bude snežiť. Teploty sa budú pohybovať od +9 °C do +14 °C.

Očakávané teploty v stredu 9. novembra 2022 o 14:00 h, zdroj: meteologix.com
Očakávané teploty v stredu 9. novembra 2022 o 14:00 h, zdroj: meteologix.com

Príde Martin na bielom koni?

V piatok, teda na sviatok sv. Martina, postúpi studený front cez našu oblasť ďalej na východ a stred tlakovej výše sa presunie nad Česko, Slovensko a Poľsko. Bude preto oblačno až zamračené, na západe a neskôr aj inde miestami zmenšená oblačnosť. Spočiatku miestami, najmä na východe, treba počítať s dažďom alebo prehánkami. Vo vysokých polohách bude snežiť. Teplota sa taktiež nezmení, očakáva sa interval od +9 °C do +15 °C.

Martin tak na bielom koni dorazí, ale len do vysokých polôh. Ani tam však sneženie nebude obzvlášť výrazné.

Kedy sa dočkáme výdatnejšieho sneženia?

Vyzerá to teda tak, že Martin príde na čiernom koni a nie na bielom. Otázkou tak ostáva, kedy sa dočkáme snehových vločiek aj v nižších polohách.

Pripomíname, že predpovedať počasie na viac ako 3 až 5 dní vopred je s každým ďalším dňom náročnejšie. Nateraz však modely s výraznejším snežením na Slovensku nepočítajú. 

Očakávaná snehová pokrývka v nedeľu 20. novembra večer podľa modelu GFS, zdroj: wxcharts.com
Očakávaná snehová pokrývka v nedeľu 20. novembra večer podľa modelu GFS, zdroj: wxcharts.com

V niektorých častiach Európy, okolo 20. novembra, sa očakáva rozšírenie snehovej pokrývky. Slovensko medzi týmito krajinami nie je a vyzerá to tak, že tak skoro ani nebude.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd