V Poľsku pozorovali vzácny jav. Počasie „vytvorilo“ zaujímavú formu ľadu – tzv. ľadovú vatu

Veronika Salayová

V Národnom parku Roztocze na juhovýchode Poľska sa objavila tzv. „ľadová vata“, známa aj ako ľadové vlasy. Ide o veľkolepý jav špeciálnej formy ľadu, ktorého tvorba si vyžaduje viacero faktorov. 

Medzi zaujímavé formy ľadu, s ktorými sa môžeme za určitých podmienok stretnúť počas zimnej prechádzky v lese, patrí jav známy ako „ľadové vlasy“. V stredu sa objavili v Národnom parku Roztocze na juhovýchode Poľska. 

Takáto ľadová vata nie je v prírode bežná a objaví sa skôr sporadicky. Na jeho vznik musia byť splnené viaceré poveternostné podmienky a okrem iného aj prítomnosť istého druhu huby. Zaujímavosťou je, že tento jav možno pozorovať iba na severnej pologuli Zeme. 

Ako tento jav vzniká? 

Aby došlo k tvorbe ľadovej vaty, musí byť splnených viacero faktorov. Jav sa objavuje počas vlhkých zím bez snehu a pri prudkých nočných poklesoch teploty.

Po tepelných anomáliách, ktoré priniesol začiatok roka, sa tento týždeň v krajine ochladilo, najmä počas noci, a mráz spustil komplikovaný proces kryštalizácie vody.

Na tvorbu ľadovej vaty je potrebná aj prítomnosť istého druhu huby (Exidiopsis effusa). Jeho prítomnosť spomaľuje proces kryštalizácie vody, spôsobuje vytláčanie a zamŕzanie vody vo forme jemných podlhovastých kryštálikov, ktoré pripomínajú vlasy.

Hoci je tento jav známy už od začiatku roku 1918, nemeckí a švajčiarski vedci identifikovali proces vzniku ľadovej vaty až v roku 2015. Tí zistili, že okrem poveternostných podmienok je nutná aj prítomnosť tejto huby, inak sa ľad nesformuje do jemných vlasov či vaty.  

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd