V pondelok dorazí studený front. Prinesie výrazné ochladenie, búrky a dážď

Ľubomír Franko

V priebehu pondelka dorazí na územie Slovenska studený front. Ten prinesie okrem ochladenia aj výraznejšie búrky a dážď. Búrky sa môžu objaviť na mnohých miestach.

V priebehu pondelka sa bude v oblasti južnej Škandinávie nachádzať pomerne hlboká tlaková níž. Po jej prednej strane prenikne do západnej a strednej Európy od severu studený front.

Studený front bude sprevádzaný aj zrážkami a bude pomerne výrazný. Na jeho čele očakávame vznik prehánok a búrok, neskôr aj trvalejší dážď.

Synoptická situácia v pondelok, zdroj: CHMI
Synoptická situácia v pondelok, zdroj: CHMI

V pondelok večer dorazí studený front

Studený front sa bude presúvať cez Poľsko, Česko a Nemecko ďalej na juhovýchod. V priebehu popoludnia a večera začne ovplyvňovať počasie aj u nás. 

Pred frontom k nám ešte bude vrcholiť prílev teplého vzduchu. Počasie tak v pondelok bude poriadne dusné, s maximálnymi teplotami od +26 do +35 °C.

Prvé frontálne zrážky a búrky by mali doraziť najskôr po 18-tej večer, ešte predtým sa však môžu vytvoriť predfrontálne búrky v hornatých oblastiach stredného Slovenska.

Búrky môžu byť aj intenzívne

Búrky, ktoré sa vyskytnú na fronte, môžu byť aj intenzívne. Vzhľadom na vhodnú dynamiku prostredia sa na ňom môžu vytvoriť búrkové komplexy, ktoré budú postupovať smerom na severovýchod. Keďže front bude postupovať od západu, najsilnejšie búrky sa očakávajú práve v západnej polovici a na severe Slovenska.

Búrkové komplexy môžu prinášať silné prívalové zrážky, nárazový vietor a zo začiatku aj výraznejšie krupobitie.

Po búrkach prinesie front aj plošnejšie zrážky. Tie sa budú vyskytovať najmä na zadnej strane frontu, ktorý počas noci na utorok postúpi ďalej na východ. Na východné Slovenska by sa mal dostať v utorok v skorých ranných hodinách.

Akumulovaný úhrn zrážok do utorku rána, zdroj: Meteologix
Akumulovaný úhrn zrážok do utorku rána, zdroj: Meteologix

Maximálne denné teploty klesnú o 10 °C

Okrem búrok prinesie front aj výrazné ochladenie. To sa sa do utorku popoludnia prejaví na celom území Slovenska.

Zatiaľ, čo pondelok dosiahnu denné maximá od +26 do +35 °C, v utorok to bude už len +18 až +25 °C. Zároveň sa od západu vyčasí a budeme pozorovať polooblačné počasie. 

Maximálne denné teploty v utorok, zdroj: Meteologix
Maximálne denné teploty v utorok, zdroj: Meteologix

Na východe sa ochladí najneskôr a v priebehu utorka tam teploty môžu vystúpiť ešte do +28 °C. Zároveň tam bude dopoludnia ešte oblačno, vyčasí sa až popoludní.

Pondelok večer tak prinesie nebezpečné počasie najmä na západ Slovenska. Okrem búrok prinesie front aj príjemné ochladenie a na mnohé miesta aj potrebné zrážky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
11 °C / 5 °C
Dana
Zajtra
Prehánky
13 °C / -1 °C
Rudolf
Štvrtok
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Piatok
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd