V pondelok dorazia intenzívne búrky. Pozrite sa kde a kedy

V pondelok dorazia intenzívne búrky. Pozrite sa kde a kedy
Ľubomír Franko

Vonku pozorujeme aj dnes vysoké teploty, ktoré presiahli +30 °C. Zajtra však bude podstatne teplejšie a denné maximá vystúpia na +32 až +38 °C. Večer dorazia od západu búrky, ktoré prinesú nielen ochladenie, no aj krupobitie a silný vietor.

Minulotýždňovú vlnu horúčav ukončil štvrtkový prechod studeného frontu, ktorý potrápil najmä východ. Ochladilo sa síce na našom území, no len na východe sa vyskytli silné búrky, ktoré v oblasti Košíc boli doslova extrémne a padali pri nich až 8 cm krúpy.

Aktuálna vlna horúčav vyvrcholí na našom území zajtra pred blížiacim sa studeným frontom a na jeho čele sa opäť budú tvoriť búrky.

Nebezpečná situácia sa zajtra (v pondelok) očakáva v Česku a na západe Slovenska. Na našom území máme veľmi teplý a vlhký, pôvodom tropický vzduch. Cez Česko začne počas zajtrajšieho dňa postupovať studený front, na ktorom sa vo výraznej dynamike a vo vlhkom vzduchu budú tvoriť početné búrky. Tie budú aj intenzívne a s krúpami.

Kde a kedy rátať s búrkami?

Očakáva sa, že počas zajtrajšieho dňa sa v oblasti Českej republiky na fronte vytvorí búrková línia, ktorá bude postupovať ďalej na východ. Vo večerných hodinách by mala táto línia postúpiť cez Moravu ďalej na západnú polovicu Slovenska. Modely rátajú s rôznymi alternatívami, predbežne sa však očakáva že zasiahnu najmä severozápad. 

Búrky by sa mali v Česku tvoriť popoludní a nad naše územie by mali postúpiť vo večerných hodinách. 

Počas dňa sa bude vzduch labilizovať aj v hornatých oblastiach stredného Slovenska. Búrky tu budú mať ťažké podmienky na vznik, no v prípade že vzniknú tak budú intenzívne. 

Búrky budú sprevádzané krupobitím a nárazovým vetrom

Búrky sa budú tvoriť na studenom fronte, ktorý prinesie potrebnú dynamiku. Priaznivý strih vetra v kombinácii s vysokou vlhkosťou bude priať tvorbe búrkových línií. Hlavným sprievodným javom búrok by mal byť silný nárazový vietor, ktorý môže spôsobiť škody rôzneho rozsahu. 

Okrem silného vetra by mali byť búrky sprevádzané aj krátkodobými prívalovými zrážkami, no keďže sa budú pohybovať rýchlo, veľmi vysoké úhrny zrážok neočakávame. Miestami sa môže vyskytnúť aj krupobitie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd