V Rakúsku je veľmi horúco. Lyžiarske strediská vypínajú vleky

Veronika Salayová

Veľké oteplenie počas posledných dní až týždňov neostalo bez následkov a dotklo sa aj mnohých lyžiarskych stredísk nielen na Slovensku, ale prakticky v celej západnej a strednej Európe, vrátane alpských lokalít. 

Od polovice decembra vládne nad Európou tlaková níž, výsledkom čoho sú nadpriemerné teploty a stabilné podmienky. To, samozrejme, znamená, že aj keď je vrchol zimnej sezóny, typicky zimné počasie nevládne.

K zime bezpochyby patrí sneh, no ten by sme v týchto dňoch v Európe našli oveľa menej než po minulé roky. Najviac snehu v rámci Európy je aktuálne v Škandinávii a v európskej časti Ruska. V Alpách, Pyrenejach či Karpatoch je snehu žalostne málo. 

Nadpriemerne vysoké teploty sa postarali o postupné miznutie snehu zo spomenutých európskych pohorí. Napríklad v posledných týždňoch sú v Rakúsku teploty oveľa vyššie, ako je priemer, čo, samozrejme, výrazne ovplyvňuje lyžiarsku sezónu. 

Mnohé lyžiarske strediská fungujú len vďaka umelému zasnežovaniu zjazdoviek. Hory sú väčšinou zelené a hnedé, a biele sú len v najvyšších polohách. V strediskách v okolí Salzburgu naposledy snežilo pred mesiacom.

Pre nedostatok snehu uzatvárajú zjazdovky

Vo viacerých rakúskych lyžiarskych strediskách sa plánuje kvôli počasiu uzavretie zjazdoviek, pretože umelé zasnežovanie sa drží len niekoľko hodín ráno. Aby nalákali lyžiarov, niektoré strediská sa rozhodli znížiť ceny skipasov.

Dalo by sa povedať, že v Alpách narastá úzkosť. Zimné strediská po dvoch rokoch znížených príjmov v dôsledku pandémie počítali túto zimnú sezónu s návratom k normálu. To sa však nekoná. 

Nedostatok snehu okrem iného zvyšuje aj vážne nehody na svahoch. Len v Tirolsku od 26. decembra zahynulo päť lyžiarov v dôsledku nedostatočného množstva snehu na svahoch. 

Bude čoraz teplejšie

Na Nový rok bol prekonaný v Rakúsku nový tepelný rekord. Podľa medzinárodnej meteorologickej služby Ubimet bolo vo výške 500 metrov v Dolnom Rakúsku zaznamenaných +19,7 °C.

Odborníci na klímu naznačujú, že by sme nemali byť prekvapení týmto januárovým počasím. Globálne otepľovanie, ako odborníci dlho varovali, spôsobí teplejšie a vlhšie zimy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Zajtra
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Streda
Polooblačno
25 °C / 7 °C
Žofia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd