V sobotu zasiahnu naše územie silné búrky. Pozrite si kde a kedy

Ľubomír Franko

V priebehu noci na nedeľu a v nedeľu dopoludnia sa očakávajú na Slovensku intenzívne búrky. Zasiahnu najmä východ a juh Slovenska. Priniesť môžu silný nárazový vietor a krupobitie.

Počas soboty sa bude v oblasti východného Slovenska vlniť studený front. Ten sa bude tiahnuť od východnej Škandinávie, cez Pobaltie a Ukrajinu až nad východné Slovensko.

V nestabilnom vzduchu sa už skoro v noci budú tvoriť búrky, ktoré môžu byť najmä na východe Slovenska supercelárneho charakteru. 

Búrky by mali vznikať už po 2. hodine ráno, najskôr v oblasti Gemeru a Košíc a okolia. Menšia šanca na búrky je v tomto čase aj v Tatrách.

Ráno medzi 5:00 a 9:00 by sa mali búrky s vysokou pravdepodobnosťou tvoriť už na väčšine východného Slovenska, no takisto v Banskobystrickom kraji a v Žilinskom kraji (najmä na Orave a Liptove).

Dopoludnia zrážky najmä na východe Slovenska, zdroj: Meteologix
Dopoludnia zrážky najmä na východe Slovenska, zdroj: Meteologix

Búrky sa budú tvoriť na mnohých miestach

V priebehu dopoludnia sa búrky rozšíria na viaceré miesta Slovenska, pričom najmenšia šanca na búrky je v Podunajskej nížine.

Búrky môžu byť už počas noci intenzívnejšie, najmä na východ Slovenska môžu priniesť aj veľké krúpy.

V priebehu dňa sa budú búrky vyskytovať najmä v hornatých oblastiach stredného a severovýchodného Slovenska. Hlavným sprievodným javom týchto búrok budú prívalové zrážky, ktoré môžu spôsobiť aj lokálne záplavy.

Popoludní búrky najmä v Banskobystrickom kraji, zdroj: Meteologix
Popoludní búrky najmä v Banskobystrickom kraji, zdroj: Meteologix

Búrky sa budú vyskytovať po celý deň

Búrlivo bude počas celého dňa. Búrky budú viazané najmä na hornatejšie oblasti a najviac sa ich očakáva v Banskobystrickom kraji.

Ustávať by mali až vo večerných hodinách a môže sa tak stať, že niektoré miesta búrka zasiahne aj viackrát. 

Na viacerých miestach Slovenska je výrazné sucho a búrky toto sucho určite nezažehnajú. Búrky sú totiž príliš lokálne a môže sa stať, že búrka zasiahne jednu obec, no vo vedľajšej nespadne ani kvapka.

Pohyb búrok môžete sledovať aj LIVE na našom iRadare.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd