V Stredozemnom mori sa môže vytvoriť Medikán

Ľubomír Franko

Vysoká povrchová teplota Stredozemného mora sa už začína prejavovať. V oblasti Tyrrhenského mora sa môže vytvoriť európsky hurikán, nazývaný aj medikán. Priniesť môže silný vietor a mimoriadne vysoké úhrny zrážok.

Medikán je jav, vyskytujúci sa v Stredozemnom mori pripomínajúci hurikán nielen svojim názvom, ale aj procesom vzniku a sprievodnými javmi, ktoré prináša. Ide o hlbokú tlakovú níž, ktorá sa vlastnosťami podobá hurikánu a do oblasti Stredomoria prináša silné búrky a mimoriadne silné nárazy vetra. Medikán má vlastnosti tropickej cyklóny, no jeho intenzita zväčša nedosahuje ani intenzitu hurikánu prvej kategórie.

Medikán sa môže už počas štvrtku vytvoriť v oblasti Tyrrhenského mora. Ohroziť môže viaceré časti Talianska vrátane Neapolu, Sardínie či severných častí Sicílie. Modely sa stále nezhodujú na presnej trase tejto tlakovej níže, no nebezpečné počasie je už viac než isté.

Hlavným sprievodným javom budú prívalové zrážky, ktoré by mali byť situované najmä nad morom. Pokiaľ však medikán priamo zasiahne pobrežie, následky môžu byť katastrofálne.


Modely sa zatiaľ na presnej polohe tlakovej níže nezhodujú. Očakáva sa, že medikán vznikne v oblasti Tyrrhenského mora. 

V polovici novembra minulého roku sa v oblasti Iónskeho mora, južne od Talianska vytvoril medikán Numa. Ten spôsobil obrovské škody najmä v Grécku. Na ostrove Korfu spôsobil zosuvy pôdy a bleskové povodne. Pobrežné oblasti zas boli poškodené vetrom s rýchlosťou cez 100 km/h. Numa si celkovo vyžiadala až 19 obetí a v Grécku bol až 3 dni vyhlásený stav núdze.

Satelitnú animáciu medikánu Numa si môžete pozrieť tu:

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd