V Taliansku padol európsky teplotný rekord. Teplota vystúpila na +48,8 °C

Ľubomír Franko

Extrémne vysoké teploty aj naďalej sužujú juh Európy. V oblasti Sicílie namerali 11. augusta európsky teplotný rekord. V meste Syrakúzy sa podľa predbežných údajov oteplilo na +48,8 °C.

  • v meste Syrakúzy namerali 11. augusta +48,8 °C,
  • 10. augusta 1999 namerali v meste Catenanuova +48,5 °C,
  • oficiálny európsky rekord +48,0 °C je platný z roku 1977 z Atén.

Extrémne vysoké teploty trápia viaceré oblasti v Stredomorí. Teploty prekračujúce +40 °C sa vyskytli v Taliansku, v Grécku, v Turecku, ale aj v ďalších krajinách.

V stredu 11. augusta horúčavy vyvrcholili. Na Sicílii sa oteplilo až na extrémnych +48,8 °C. Takúto teplotu namerali na oficiálnej stanici v meste Syrakúzy.

Chod teploty na stanici v meste Syrakúzy na Sicílii, zdroj: SIAS
Chod teploty na stanici v meste Syrakúzy na Sicílii, zdroj: SIAS

Namerali najvyššiu teplotu v Európe v histórii, má to ale háčik

Doterajší oficiálny európsky teplotný rekord držia Atény. V roku 1977 tam namerali až +48,0 °C. Tento rekord je potvrdený Svetovou meteorologickou organizáciou (WMO).

Ešte 10. augusta v roku 1999 bol tento rekord údajne prekonaný. Na stanici Catenanuova na Sicílii vtedy namerali +48,5 °C. 

So stanicami na talianskej Sicílii má WMO problém. Keďže ide síce o poriadne certifikované meteorologické stanice, no nespadajú pod národný meteorologický ústav, posudzovanie WMO trvá veľmi dlho.

Ani rekord z roku 1999 doposiaľ nebol oficiálne uznaný. 

Stanica v meste Syrakúzy je prevádzkovaná sieťou SIAS (Servizio Informativo Agrometeorologico Siciliano) a funkčná je od roku 2002.

Dňa 11. augusta 2021 namerali na stanici v meste Syrakúzy až +48,8 °C. Tento údaj musí byť ďalej preverený WMO, aby sa mohol považovať za oficiálny európsky rekord.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd