V Tatrách do rána napadlo 15 cm snehu. Hrozí lavínové nebezpečenstvo

Veronika Salayová

Počas noci napadlo najvyšších polohách Tatier 15 centimetrov čerstvého snehu. Horskí záchranári varujú pred lavínovým nebezpečenstvom.

Horská záchranná služba upozorňuje turistov a návštevníkov Tatier, že v našich najvyšších pohoriach od nadmorskej výšky približne 1700 m n. m. hrozí lavínové nebezpečenstvo 1. stupňa

Počas noci napadlo vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách okolo 15 cm nového snehu. Okrem sneženia túto oblasť potrápil aj silný južný vietor,  ktorý ráno dosahoval rýchlosť v nárazoch 140 km/h.

Horskí záchranári taktiež upozorňujú, že čerstvo napadaný sneh je uložený veľmi nerovnomerne.

„Náveterné svahy sú vyfúkané do tvrdého podkladu, na záveterných svahoch, v žľaboch a pod stenami sú snehové vankúše do hrúbky 50 cm,“ upozorňuje Horská záchranná služba na svojej stránke.

Dnes môže vietor na horách dosiahnuť rýchlosť 70 km/h.  

Veterné počasie spojené so snežením čaká naše hory aj najbližšie dni. Turistiku bude ovplyvňovať aj nízka dohľadnosť.

Aj z tohto dôvodu horskí záchranári odporúčajú návštevníkom, aby nepriaznivé počasie zvážili a zohľadnili pri plánovaní svojich aktivít vo vysokohorskom teréne.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
11 °C / 5 °C
Dana
Zajtra
Prehánky
13 °C / -1 °C
Rudolf
Štvrtok
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Piatok
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd