V Tatrách je 200 cm snehu. Pre veterné počasie sa neodporúča žiadna turistika

Veronika Salayová

 Tatrách panujú mimoriadne náročné turistické podmienky. Pobyt vo Vysokých a Nízkych Tatrách, ale i v Malej a Veľkej Fatre sa turistom neodporúča. 

V Tatrách, ale aj vo Fatre panujú dnes mimoriadne náročné turistické podmienky. Dnes je v platnosti 3. tretí stupeň lavínového nebezpečenstva vo Vysokých a Nízkych Tatrách a v Malej a Veľkej Fatre. 

Trate a chodníky sú pokryté hrubou vrstvou čerstvého snehu, pod ktorým je starší tvrdý sneh. Situáciu však veľmi výrazne zhoršuje silný vietor, ktorý panuje na horách. Záchranári preto nabádajú k opatrnosti a turistom pohyb na horách neodporúčajú. 

Množstvo snehu a silné poryvy vetra

Na Lomnickom štíte dosahuje výška snehu 166 cm a na Chopku je to až 198 cm snehu. Poryv vetra na Chopku dosiahol dnes rýchlosť až 136 km/h a na Lomnickom štíte fúkal v nárazoch 115 km/h. Veterné počasie s nárazmi vetra nad 100 km/h panovali na horách aj počas včerajšieho dňa. 

Toto veterné počasie komplikuje situáciu na horách a zhoršuje stav snehu, v dôsledku čoho hrozia samovoľné pády lavín, ale aj lavín, ktoré môžu spadnúť už pri malom zaťažení. Lavínu môže dokonca spustiť aj jeden turista alebo lyžiar.

Obzvlášť nebezpečné sú záveterné strany hrebeňov, miesta pod sedlami, skalnými stenami a strmé žľaby nad 30°. Na týchto miestach sa vytvorili nestabilné snehové dosky, vankúše a preveje, upozorňuje Horská záchranná služba (HZS).

Podmienky pre turistiku sú v týchto dňoch veľmi nepriaznivé, pričom tieto zlé podmienky budú panovať aj ďalšie dni, keďže ďalší sneh spolu so silným vetrom ešte zhorší lavínovú situáciu na Slovensku. 

Snežiť bude aj naďalej pri nízkych teplotách, čoho dôsledkom bude nový sneh so starou snehovou pokrývkou zle previazaný. Na miestach s nižšou snehovou pokrývkou sa vplyvom nízkych teplôt môžu vytvárať kritické vrstvy, dodáva na záver HZS. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd