V Tatrách začalo snežiť. V piatok bude na celom Slovensku mimoriadne chladno

Peter Minárik

Obdobie tohtoročného meteorologického leta, ktoré končí v posledný augustový deň je mimoriadne chladné a pripomína už skôr jeseň. Teploty sú nezvyčajne nízke a bude ešte horšie. Pred nami je ďalšia vlna ochladenia.

Počasie nám ukazuje, ako to bude vyzerať počas jesene. V uplynulých dňoch sme sa vďaka prílivu chladného vzduchu dostali do výrazne teplotne podpriemerného počasia, ktoré je skôr typické pre koniec septembra.

Počas štvrtka sa na hrebeňoch Tatier začali objavovať snehové vločky a veľmi chladno bolo aj v kotlinách, či v údoliach, kde sa ráno vyskytoval prízemný mráz. Nadchádzajúce hodiny však budú ešte chladnejšie.

V Tatrách sneh, v údoliach mrazík

Do našej oblasti od začiatku týždňa prúdi chladný vzduch. Ten k nám začal prúdiť po po okraji tlakovej výše, ktorej stred sa dostal nad Britské ostrovy. V súčasnosti sa táto tlaková výš rozširuje nad Rusko, odkiaľ k nám vťahuje ďalšiu vlnu studeného vzduchu, ktorá dorazí na Slovensko už v nasledujúcich hodinách.

Vplyvom veľmi studenej vzduchovej hmoty, ktorá nad naše územie prúdi sa ochladilo aj na horách. V Tatrách dokonca klesala teplota pod bod mrazu a začalo snežiť. Prvý snehový poprašok sa objavuje na hrebeňoch Vysokých Tatier.

Štvrtkové ráno bolo na Slovensku chladné aj v nižších polohách. Teploty na severe v údoliach klesali k +4 °C, pričom v prízemnej vrstve bolo ešte chladnejšie a napríklad na Liptove aj mrzlo. Prízemný mráz bol zaznamenaný napríklad Liptovskej Tepličke.

Takto to ráno vyzeralo na Liptove, foto: Daniela Pitoňáková
Takto to ráno vyzeralo na Liptove, foto: Daniela Pitoňáková

Aj počas dňa bolo na našom území veľmi chladno.. Na východe bolo najteplejšie a tu sa teplota dostala ešte až na +22 °C. Na západe Slovenska sa však maximá pohybovali len do +20 °C, čo sú na súčasnú ročnú dobu veľmi nezvyčajné teploty. V porovnaní s dlhodobým normálom boli dnešné teploty o 3 až 7 °C nižšie ako je bežné, pričom ešte chladnejšie bude v nadchádzajúcich hodinách.

Teploty nevystúpia nad +20 °C

Najchladnejší by mal byť na Slovensku piatok. Očakávané teploty na Slovensku budú o 6 až 10 °C nižšie ako je dlhodobý teplotný normál. Maximálne teploty v piatok popoludní vystúpia len na +12 až +19 °C a to je na koniec leta mimoriadne neštandardné.

Do našej oblasti totiž bude prúdiť veľmi chladný a vlhký vzduch. Okrem toho, že v piatok bude mimoriadne chladno, tak treba počítať aj s početnými prehánkami, ktoré môžu byť aj výraznejšie. V Tatrách pôjde o snehové zrážky.

Vyhliadka počasia neavizuje výraznejšiu zmenu a aj naďalej by malo na našom území panovať teplotne výrazne podpriemerné počasie. Oteplenie a návrat teplôt na úroveň dlhodobých normálov sa očakáva až v prvý septembrový týždeň.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd