V Tibete sa zrútila lavína priamo na diaľnicu. Z oblasti hlásia osem obetí

Dominik Cenkner

Sneženie nespôsobuje problémy len na Slovensku, ale aj na opačnej strane zemegule. Tragické správy prichádzajú z Tibetu.

Osem ľudí zomrelo a mnoho ďalších je nezvestných po utorkovom večernom páde lavíny na juhovýchode Tibetu. Lavína uväznila ľudí v autách na výjazde z tunela na diaľnici.

Pátranie po preživších naďalej pokračuje. Informovala v stredu agentúra Nová Čína.

Lavína sa zrútila v utorok večer na diaľnici spájajúcej mesto Ňingthri, ktoré leží v nadmorskej výške 3 040 metrov, s okresom Mänling. Čínske úrady k stredajšiemu večeru potvrdili osem obetí.

Rovnako tak uviedli, že pátracia akcia naďalej pokračuje. Počet nezvestných je tak stále nejasný.

V oblasti sú stovky záchranárov

V správe sa uvádza, že od stredy 17:30 h miestneho času vyslala záchranná centrála do oblasti obrovské množstvo záchranárov i techniky. Po nezvestných tak pátra 246 záchranárov, viac ako 70 vozidiel, 10 kusov veľkokapacitnej techniky a 994 pátracích zariadení.

Pred nimi je neľahká úloha. Musia vyhĺbiť 350 metrov dlhý záchranný priechod.

Oblasť, ktorú lavína zasiahla, sa nachádza v priemernej nadmorskej výške približne 3 100 metrov. Mnohé cestovné kancelárie ju považujú za „Švajčiarsko Tibetu“.

Na záver len dodáme, že v Himalájach sú zosuvy lavín pomerne časté. V októbri si lavína v indickej časti Himalájí vyžiadala 19 ľudských životov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd