V týchto dňoch sa pozerajte na nočnú oblohu. Vidieť môžeme niekoľko planét, ale aj kométy

Dominik Cenkner

Máj je lásky čas, teda aspoň tak sa to hovorí. A hovorí sa aj to, že k láske a romantike môže prispieť aj pozorovanie nočnej oblohy. Či je tomu skutočne tak môžete zistiť aj sami

V týchto dňoch ponúka nočná obloha rôzne nebeské divadlá. Pozorovať môžeme niekoľko planét, ale aj zopár komét.

Začnime našou prirodzenou družicou, Mesiacom. Ten sa včera, 30. apríla o 22:28 SELČ, dostal do novu. Ide o fázu, kedy nie je Slnkom osvetlená žiadna časť privrátenej strany Mesiaca a osvetlená je len odvrátená strana. To znamená, že počas novu Mesiac zo Zeme vôbec nie je vidieť.

Vďaka tomu môžeme pozorovať na večernej, nočnej či rannej oblohe viacero iných objektov. Ktoré to sú?

Planéty

V druhej polovici apríla a prvej dekáde mája môžeme po západe Slnka pozorovať Merkúr. „V piatok 29. apríla bol Merkúr v najväčšej uhlovej vzdialenosti od Slnka – 20,6 stupňa a zapadal preto až dve hodiny po Slnku,“ priblížil pre TASR astronóm Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV.

„(Merkúr) Bude viditeľný voľným okom, bude sa javiť ako jasná hviezda. Pri pohľade cez ďalekohľad bude možné podobne ako pri Mesiaci pozorovať fázy Merkúra," dodal.

Na rannej oblohe môžeme pozorovať aj ďalšie planéty. Ide o Venušu, Jupiter či Mars. Najvyššie je za svitania Saturn. Všetko však musíme stihnúť pred piatou hodinou ráno.

Vidieť je aj dvojicu komét

Amatérskym ďalekohľadom môžeme v tieto dni pri jasnej oblohe pozorovať aj niekoľko komét.

Dobre viditeľná je C/2019 L3 v južnej časti súhvezdia Blíženci. Stále jasnejšia bude aj C/2017 K2, ktorá momentálne putuje súhvezdím Orla.

So svojimi úlovkami sa môžete pochváliť

Na záver len pripomíname, že ak sa vám podarí zachytiť, či už vo forme fotografie alebo videa, niečo zaujímavé s počasím či astronómiou, určite nám to pošlite.

Môžete tak urobiť napr. prostredníctvom tohto odkazu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
23 °C / 6 °C
Monika
Zajtra
Prehánky
18 °C / 6 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd