V utorok budeme pozorovať ružový „supermesiac“

Ľubomír Franko

Najbližšie týždne budú pre milovníkov astronómie zaujímavé. Už v utorok budeme môcť aj na území Slovenska pozorovať „ružový supermesiac“, ktorý bude možné pozorovať opäť v máji.

Mesiac sa pohybuje okolo Zeme tak, ako Zem okolo Slnka, po eliptickej dráhe. Preto sa niekedy nachádza k našej planéte bližšie a inokedy je ďalej. Tento prirodzený proces má za následok aj zdanlivú veľkosť Mesiaca na oblohe.

Za „supermesiac“ sa podľa NASA považuje buď spln Mesiaca alebo nov, v čase keď sa nachádza Mesiac v perigeu (najmenšia vzdialenosť od Zeme) alebo blízko neho.

Práve takýto jav budeme pozorovať v utorok, 27. apríla nad ránom.

Mesiac by sa mal v splne dostať do blízkosti perigea a na oblohe bude vyzerať väčší ako pri bežných splnoch. V tom momente by mal byť asi o 14% väčší a 30% jasnejší ako zvyčajne.

V splne ho ale budeme môcť pozorovať už od nedele 25. apríla, do stredy, 28. apríla.

Prečo sa nazýva „ružový supermesiac“?

Astronómovia dávajú významným astronomickým udalostiam často prívlastok. Prívlastok ružový si nasledujúci supermesiac nesie po rastline flox šidlolistý, ktorá rastie na východe USA. Táto rastlina má výraznú ružovú farbu, ktorá sa nedá len tak prehliadnuť.

Rastlina flox šidlolistý, foto: Pixabay
Rastlina flox šidlolistý, foto: Pixabay

Ďalší „supermesiac“ budeme môcť pozorovať už koncom mája. Ten bude mať prívlastok „kvetový“ a vyskytnúť by sa mal v 26-ty deň nasledujúceho mesiaca.

Oproti „ružovému supermesiacu“ bude bližšie asi o 0,04% vzdialenosti Zeme od Slnka v perigeu, bude teda o niečo väčší, ako ten, ktorý budeme pozorovať v utorok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
11 °C / -2 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd