V utorok nás čakajú intenzívne búrky s krúpami

V utorok nás čakajú intenzívne búrky s krúpami
Ľubomír Franko

Víkend bol na našom území kľudný. Pozorovali sme slnečné počasie a do nížin sa vrátili letné teploty. Zrážky sa počas pracovného týždňa opäť vrátia, v utorok nás čakajú intenzívne búrky s krúpami. 

Počas začiatku pracovného týždňa nás čaká daždivé počasie. Dnes dopoludnia bude síce krajšie, no už popoludní sa začne od juhu oblačnosť zväčšovať. Počas večerných hodín k nám od juhu dorazia búrky a dážď.

Nebezpečnejšia situácia nás ale čaká v utorok. V oblasti tlakovej níže, ktorá bude siahať od južnej Škandinávie až po centrálne Stredomorie, sa bude nad strednou Európou vrátane nášho územia vlniť studený front. Ten prinesie búrky, ktoré môžu byť aj intenzívne. 

Búrky sa očakávajú na celom území Slovenska, najintenzívnejšie by ale mali byť na Gemeri, v Prešovskom a Košickom kraji. V silnom strihu vetra a vysokých hodnotách CAPE sa búrky budú rýchlo transformovať do supercelárnych štruktúr. Supercely sú typy búrok s dlhou životnosťou a výrazným vzostupným prúdom. Sprevádzané by mali byť najmä výrazným krupobitím, no vyskytnúť sa môže aj silnejší vietor. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd