V utorok prídu na Slovensko búrky, lejak a bude chladno

Peter Minárik

Začiatok týždňa sa na našom území postaral o výraznú zmenu v doterajšom charaktere počasia. Do našej oblasti prenikol studený a vlhký vzduch, ktorý ešte vo výraznejšej miere pocítime počas nadchádzajúcich dní.

Po včerajšom prechode studeného frontu, ktorý priniesol na naše územie výraznejšie zrážky sa v priebehu dnešného dňa ochladilo a teploty výrazne poklesli.

K poklesu teplôt však bude dochádzať aj v priebehu nadchádzajúcich dní. Ďalšia vlna výraznejšieho ochladenia príde na naše územie už v priebehu utorka.

Do našej oblasti prenikne studený a vlhký vzduch

Nad Poľskom sa aktuálne nachádza tlaková níž, ktorá sa v nadchádzajúcich hodinách bude presúvať smerom na východ nad oblasť severnej Ukrajiny.

Po okraji tejto tlakovej níže do našej oblasti prenikne od severu veľmi studený a vlhký vzduch. Teplota tejto vzduchovej hmoty vo výške zhruba 1500 m n.m. bude v oblasti severného Slovenska len na úrovni okolo +5 °C.

V dôsledku toho sa na našom území výraznejšie ochladí a maximálne teploty sa v utorok budú pohybovať len od +15 do +23 °C, čo sú na súčasnú ročnú dobu veľmi podpriemerné teploty. V porovnaní s dlhodobým normálom budú utorňajšie teploty o zhruba 7 °C nižšie ako je bežné.

Čakajte dážď a búrky

Počas utorka sa na našom území očakávajú výraznejšie zrážky. Deň tak nebude len studený, ale aj vlhký. Na východe Slovenska treba očakávať výraznejší dážď, ktorý zasiahne predovšetkým východné časti územia. Napršať môže od 20 do 30 mm zrážok.

Na zvyšku Slovenska sa očakáva premenlivý charakter počasia s početnými prehánkami a búrkami, ktoré budú nad naše územie prichádzať od severu.

Búrky sa vyskytnú predovšetkým na severe Slovenska a taktiež na Spiši a na Gemeri. Búrky budú sprevádzané zosilnením zrážok a ojedinele sa môžu vyskytnúť aj krúpky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd