V zemskej atmosfére objavili novú chemikáliu. Tá môže prispievať k zmene klímy

Veronika Salayová

Vedci objavili v zemskej atmosfére nový typ mimoriadne reaktívnej látky, ktorá by mohla nepriaznivo prispievať ku globálnemu otepľovaniu, a dokonca aj k zdraviu človeka. 

Vedci z Kodanskej univerzity v zemskej atmosfére objavili nový typ chemickej látky – tzv. trioxidy, čo sú chemické zlúčeniny s tromi navzájom naviazanými atómami kyslíka.

Ide o veľmi reaktívnu zlúčeninu, pričom trioxidy sú ešte reaktívnejšie ako peroxidy – ktoré majú dva atómy kyslíka navzájom spojené, vďaka čomu sú vysoko reaktívne, horľavé a výbušné.

„Typy zlúčenín, ktoré sme objavili, sú jedinečné vo svojej štruktúre. A keďže sú extrémne oxidačné, s najväčšou pravdepodobnosťou prinášajú množstvo účinkov, ktoré ešte musíme odhaliť,“ uviedol profesor Henrik Grum Kjærgaard z Katedry chémie Kodanskej univerzity.

Špecifické trioxidy, ktoré vedci odhalili – nazývané hydrotrioxidy – sú úplne novou triedou chemických zlúčenín.

Vedci odhadujú, že koncentrácie hydrotrioxidov v atmosfére sú približne 10 miliónov na centimeter kubický. Na porovnanie, OH radikály, čo je jeden z najdôležitejších oxidantov v atmosfére, sa nachádzajú v koncentráciách okolo 1 milióna na centimeter kubický.

Možný vplyv na klímu aj zdravie človeka

Výskumný tím zároveň tvrdí, že hydrotrioxidy sú pravdepodobne schopné preniknúť do malých častíc vo vzduchu, známych ako aerosóly. Podľa nich je vysoká pravdepodobnosť, že hydrotrioxidy ovplyvňujú množstvo produkovaných aerosólov, čo má nepriaznivý vplyv na klímu.

Dokonca je podľa nich možné aj to, že môžu prispievať k respiračným a kardiovaskulárnym ochoreniam. Tieto nepriaznivé účinky pre zdravie človeka však bude predmetom bližšieho výskumu a zatiaľ nie je dôvod na obavu. 

Profesor Kjærgaard na záver dodal: „Tieto zlúčeniny tu boli vždy – len sme o nich nevedeli.“ Ide však o to, že aj keď tu tieto látky vždy boli, mohlo by dôjsť k nežiadúcim chemickým reakciám z látok, ktoré do ovzdušia vypúšťame z dôsledku ľudskej činnosti. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd