Večer hrozia búrky. V noci príde na Slovensko dážď

Peter Minárik

Na našom území po veľmi búrlivých dňoch zavládlo konečne relatívne pokojnejšie a chladnejšie počasie. Horúčavy skončili a spolu s nimi aj búrky. Dnes však prídu na naše územie ďalšie zrážky.

Uplynulé dni sužovalo naše územie horúce a veľmi búrlivé počasie. Teploty, ktoré sa šplhali až cez hranicu +30 °C labilizovali vzduchovú hmotu a v tomto labilnom vzduchu následne vznikali pomerne výrazné búrky.

Prehrievaniu vzduchu je však koniec a počasie sa na našom území stabilizovalo. Nasledujúce dni však prinesú ďalšie zrážky. Nemalo by sa však jednať o nebezpečné javy.

Slabšie búrky už dnes večer

Počasie nad Európou ovplyvňuje vlniaci sa studený front. Na ňom sa počas dnešného dňa bude opäť vytvárať kopovitá oblačnosť a postupne sa rozvinú aj búrky, ktoré však budú sústredené predovšetkým do oblasti Álp.

Na našom území sa búrky počas dnešného dňa očakávajú len ojedinele. Búrky sa popoludní môžu objaviť na našom území, ale pomerne rýchlo sa rozpadnú. Oveľa výraznejšie búrky sa počas dnešného dňa budú tvoriť nad Alpami a postupovať budú cez Rakúsko.

Vo večerných hodinách, prípadne v prvej polovici noci nie je vylúčené, že sa nejaká búrka dostane aj nad naše územie.

V noci osvieži dážď

V priebehu dnešnej noci by naše územie mal osviežiť dážď. Zrážky sa začnú vytvárať nad našim územím a malo by sa jednať prevažne o dážď. V tomto zrážkovom poli môžu byť vnorené aj búrky, no budú len ojedinelé.

Každopádne numerické modely nemajú ešte zhodu v tom, koľko zrážok nás v priebehu dnešnej noci čaká. Najoptimistickejšie to vidí nemecký model ICON, ktorý odhaduje, že na strednom Slovensku spadne aj okolo 20 mm zrážok. Iné numerické modely počítajú maximálne s 5-10 mm.

Premenlivý charakter počasia s prehánkami a s dažďom nás čaká aj nasledujúce dni. Teploty by sa mali pohybovať pod hranicou +30 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd