Počasie sa večer zhorší. Na Slovensko mieria búrky. Kedy a kde očakávať prvé blesky?

Peter Minárik

Počas dnešného večera a noci začne počasie na našom území ovplyvňovať frontálne rozhranie. To spôsobí nad Rakúskom sformovanie búrkového systému, ktorý v nočných hodinách dorazí aj nad naše územie od západu z oblasti Rakúska.

Dnešný deň prinesie na naše územie spočiatku príjemné letné počasie. Posledný májový deň sa bude niesť v znamení jasného až polooblačného počasia. Treba počítať aj s oveľa vyššími teplotami, ako počas včerajšieho dňa.

Do našej oblasti totiž bude prúdiť od juhu teplý vzduch, vďaka ktorému dnes teploty na takmer celom území Slovenska vystúpia nad úroveň +20 °C, avšak v najteplejších lokalitách nášho územia bude ešte o čosi teplejšie. Teploty sa môžu prehupnúť aj cez hranicu +25 °C.

V priebehu neskorších večerných hodín a počas noci však treba počítať so zhoršením počasia. Počasie totiž ovplyvní frontálne rozhranie.

Nad Rakúskom sa sformuje búrkový systém

Počasie v našej oblasti je pod vplyvom tlakovej výše, ktorá zabezpečuje v našej oblasti stabilné počasie, no súčasne k nám od juhu prúdi teplejší vzduch. Ten sa počas dnešného dňa začne labilizovať a súčasne do tohto labilného prostredia vstúpi frontálne rozhranie, na ktorom sa budú tvoriť búrky a prinesie aj dážď.

V priebehu dnešného podvečera sa prvé búrky začnú vytvárať nad južným Nemeckom a na pohraničí s Rakúskom sa búrky začnú viazať a vytvoria búrkový systém.

Ten sa počas večera bude hnať cez Rakúsko smerom k Slovensku. Búrkový systém bude prinášať silnejšie nárazy vetra a prívalové zrážky. Búrky budú sprevádzané aj výraznejšou bleskovou aktivitou a k polnoci sa búrkový systém dostane postupne až nad naše územie.

Búrky hrozia najmä v noci

Čelo búrkového systému by na naše územie malo doraziť z Rakúska krátko pred polnocou z oblasti východného Rakúska. Prvé búrky sa očakávajú na Záhorí a v oblasti Bratislavy.

Búrky sa cez naše územie budú presúvať smerom na východ a prinášať budú výraznejšie zrážky a zosilnenie vetra. Zrážky sa očakávajú na mnohých miestach západného Slovenska. S búrkami je to o čosi komplikovanejšie, nakoľko búrkový systém sa začne počas noci nad Slovenskom rozpadať a búrky prejdú do dažďa.

Počas noci preto na západnom Slovensku počítajte s možnými búrkami, ktorých sprievodným javom bude predovšetkým zosilnenie vetra, výraznejšie zrážky a vysoká blesková aktivita.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd