Vedci vyvinuli enzým, ktorý rozkladá plasty. Podarí sa nám oslobodiť planétu od odpadu?

Dominik Cenkner

Vedci z americkej Texaskej univerzity v Austine vyvinuli syntetický enzým, ktorý dokáže rozložiť plasty, ktoré zvyčajne ležia stovky rokov na súši a v oceánoch, v priebehu niekoľkých hodín. Zistenia boli uverejnené v časopise Nature.

Tím výskumníkov z Texaskej univerzity v Austine informuje o potenciálne revolučnom vynáleze, ktorý by mohol pomôcť zbaviť svet plastového odpadu. Ako pripomínajú vedci, na Zemi sa hromadia miliardy ton plastového odpadu, ktorý znečisťuje moria a pevninu.

Práve preto vyvinuli enzým, ktorý rozloží plast za niekoľko dní alebo dokonca hodín. Pripomeňme, že jeho prirodzený rozklad trvá stovky rokov.

„Potenciál enzýmu je prakticky neobmedzený, pokiaľ ide o pomoc pri recyklácii," povedal profesor Hal Alper, jeden z výskumníkov.

Pri vývoji sa využila aj umelá inteligencia

Enzým pôsobí na poly(etyléntereftalát) alebo PET - jeden z najbežnejších plastov, ktorý sa nachádza napríklad vo väčšine obalov, ako aj v niektorých odevoch alebo vláknach. Tento plast tvorí až 12 percent všetkého pevného odpadu na svete.

Pomocou enzýmu sa vedcom podarilo plast rozložiť, niekedy aj v priebehu niekoľkých hodín, a potom zo vzniknutých látok opäť získať východiskový plast. Na jeho vývoj použili umelú inteligenciu, ktorá ho navrhla po analýze prírodného enzýmu PETázy, ktorý umožňuje niektorým baktériám rozkladať plasty.

Vedci dali vynálezu názov FAST-PET. Slovo "rýchlo" (anglický výraz pre fast) má znamenať funkčný, aktívny, stabilný a tolerantný.

„Táto práca skutočne ukazuje silu, ktorú prináša kombinácia rôznych disciplín - od syntetickej biológie cez chemické inžinierstvo až po umelú inteligenciu," zdôraznil profesor Andrew Ellington, ktorý vedie tím pre umelú inteligenciu.

Len recyklácia nestačí

Recyklácia je síce najlepším spôsobom znižovania množstva odpadu, ale je komplikovaná a energeticky náročná. Iba 10 % plastového odpadu sa recykluje, zvyšok sa skládkuje alebo spaľuje. Biologické riešenia, ako napríklad riešenia založené na enzýmoch, si vyžadujú oveľa menej energie.

Napriek 15 rokom vývoja v tejto oblasti sa až doposiaľ nepodarilo nájsť enzým, ktorý by účinne rozkladal plasty pri izbovej teplote, bol relatívne ľahko použiteľný aj v priemyselnom meradle a lacný.

FAST-PET pracuje pri teplote 50 stupňov Celzia. Teraz vedci začínajú pracovať na metóde priemyselnej výroby enzýmu. Už podali príslušnú žiadosť na patentový úrad.

Okrem využitia vynálezu pri recyklácii vidia aj ďalšie možnosti využitia - odstraňovanie PET zo skládok, ako aj jeho odstraňovanie z prírodných oblastí, kde sa tento odpad ukladá vo veľkom množstve.

To si však bude vyžadovať určité zdokonalenie vynálezu. „Ak hovoríme o čistení životného prostredia, potrebujeme enzým, ktorý pracuje pri správnej teplote. Naša technológia má v tejto oblasti obrovskú výhodu," dodal na záver profesor Alper.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd